Yeni Doğan Hemşiresi Ne İş Yapar?
Kadınlar gebelik sürecini bazen pek bir sorun yaşamadan, bazen ciddi sıkıntılar çekerek geçirirler. Bu süreçte fiziksel sorunların yanı sıra kaygılar, ağlama nöbetleri gibi durumlar da yaşanabilir. Bebek, dünyaya gelişiyle eve neşe ve umut getirir ama bu sefer de çoğu ona yeterince iyi bakılmasıyla, derdinin anlaşılmasıyla, ihtiyaçlarının yerine getirilmesiyle ilgili olan yeni endişeler başlar. Yeni doğan hemşiresi doğum öncesi ve sonrasında anne – babaların ve bebeklerin en büyük yardımcısıdır. Anne adayını doğuma hazırlar ve doğum sonrasında gereken desteği sağlar. Anne – baba bebeği ne kadar istemiş ve ne kadar seviyor olurlarsa olsunlar, özellikle ilk doğumlarda, ona alışmak, davranışlarını anlamak ve uyum sağlamak zaman alacaktır. Yeni doğan hemşireleri bilgileri, güvenli ve şefkatli davranışlarıyla ebeveynlerin bebeğe alışmasını sağlar, ona nasıl bakılması ve davranılması gerektiği konusunda rehberlik ederler. Bebeğin bir sağlık sorunu, normal dışı bir durumu varsa bunu zamanında fark eder, doktoru ve aileyi bilgilendirirler.
Evde bir bebek hemşiresi olması, özellikle riskli bir doğum yapan kadınlara büyük faydalar sağlar. Son yıllarda stres, fazla yoğun çalışma temposu gibi etkenler yüzünden riskli gebeliklerin arttığı görülmektedir. Bazı aileler, bu gibi sorunlar olmasa bile, hemşirelik hizmetlerinin sağladığı güvenlik ve konfordan faydalanmak isterler. Hastane ortamında gördükleri ilgi ve bakımın devam etmesi için, evlerinin kapılarını bebek hemşirelerine açarlar.
Bebek sahibi olmak insana keyif ve mutluluk verir, ama bu aynı zamanda yorucu bir süreçtir. Yeni anne olan kadınlar bazen hormonal iniş çıkışlar yüzünden psikolojik sorunlar yaşar, uykusuzluk çeker, bebeğe iyi bakamayacaklarından korkarlar. Yeni doğan hemşirelerinin verdiği destek bu gibi sorunların daha kolay ve çabuk halledilmesini sağlar. Hemşire anneye destek olur, onun moralini yükseltecek şekilde davranır. Böylece anne kendini daha güvenli ve iyi hisseder. Onun iyi olması bebeği de olumlu etkiler. Bebek prematüre ise anne, incitebileceği düşüncesiyle ona dokunmaktan korkabilir. Oysa prematüre bebekler de diğerleri gibi anne kucağına, anne kokusuna ihtiyaç duyarlar. Yeni doğan hemşiresi anneye cesaret verir, yapması ve kaçınması gereken şeyleri anlatır, rahatlamasını ve kendine güvenmesini sağlar.
İlk bebeğini doğuran kadınların bebeğin emzirirken nasıl tutulması, hangi aralıklarla beslenmesi gerektiği, aç olduğu için mi, gazdan dolayı mı, yoksa başka bir sebeple mi ağladığı gibi konularda soruları olur. Bu soruların cevabının eğitim almış ve işini seven bir profesyonel tarafından verilmesi anneye güven verir, endişelerini azaltır.
Yeni doğan bebek hemşireleri ailelere hem teorik bilgi verir, hem de yapılması gerekenleri uygulamalı olarak gösterirler. Babanın da bebekle iletişim kurmasının önemini bildiklerinden onun da bebeğe temas etmesini, kucağına almasını, banyo ve alt değiştirme gibi şeyleri yapmasını teşvik ederler.
Yeni Doğan Hemşiresinin Görev Ve Sorumlulukları
Hemşirelik Bakımı Olarak
*Bebeğin erken, düşük ağırlıkta, anomalili olarak doğması veya kaybı gibi aileleri üzen durumlarda aileye destek verir.
*Yeni doğanın genel durumunu değerlendirir ve anormal bir durum varsa doktora bilgi verir.
*Bebeğin vücut ısısını kontrol eder, korunması ve her zaman normal olması için gerekenleri yapar.
*Yeni doğanın enfeksiyon kapmaması için gereken tedbirleri alır.
*Gerekirse hastanın bir yerden başka bir yere güvenli bir şekilde nakledilmesini sağlar.
*Annenin ihtiyaçlarını yerine getirir, anne ile bebek arasındaki bağlantıyı değerlendirir. Ailenin bebekle en erken dönemde etkileşime geçmesine yardımcı olur.
*Transport için gereken bütün şartları hazırlar.
Tıbbi Teşhis Ve Tedavi Planının Hayata Geçirilmesine Katılma
*Bebekten teşhis amacıyla alınması gereken örnekleri alarak çabuklukla ve gereken şekilde yerine ulaştırılmasını sağlar.
*Yeni doğan hemşiresi gerektiği zaman hastayı operasyon ve işlemler için hazırlar.
*Hastanın ilaçlarını gereken şekilde verir, etkileri ve yan etkileri gözlemler, olumsuz bir etki tespit ederse gerekli girişimleri yapar.
Eğitim Ve Danışmanlık Hizmetleri
*Her zaman ailelerle iletişim halindedir. Bebeği, ailesi ve çevresiyle beraber değerlendirir. Annenin doğum sonrası toparlanma sürecini de takip eder ve bebeğinin bakımına katılmasını destekler.
*Anne – bebek ilişkisinin güçlenmesine yardımcı olur. Bunun için bebeğin anne sütüyle beslenmesini, anneyle bebeği arasında ten teması kurulmasını, yeni doğana masaj yapılmasını teşvik eder.
*Aileyi bebek sağlığı hakkında bilgilendirir. Anne sütü vermenin önemi, emzirme teknikleri, bebeği muhtemel kazalardan korumanın yolları, yaptırılması gereken aşılar, alt değiştirme, gaz çıkartma, banyo yaptırma, giysi seçimi, uyku düzeni, bebeğin büyüme ve gelişme süreci, doktor kontrolleri, annenin meme bakımı gibi konularda bilgi verir.
*Yeni doğan bebek ile ailesini hastaneden taburcu olmaya hazırlar. Anneye bebeğinin davranışlarını anlayabilmesi için rehberlik eder.
Evde Bebek Hemşiresi Desteği Almanın Avantajları
*İlk doğumunu yapan bir kadınsanız annelik tecrübeniz yoktur. Bir yeni doğan hemşiresi sayesinde acemilik sürecini daha çabuk ve kolay geçirirsiniz.
*Prematüre bebek bakımı zamanında doğmuş bir bebeğe göre daha zordur. Profesyonel destek almak bu süreci kolaylaştırır.
*Evde bir bebek hemşiresi olursa doğum sonrası süreci daha konforlu ve keyifli geçer.
Yeni Doğan Hemşiresi Ücretleri
Bebek hemşiresi ücretleri ailenin hemşireden nasıl bir hizmet beklediğine göre değişiyor. Bu hizmeti kısa süreli bir yeni doğan bakımı eğitimi olarak isteyenler de, hemşirenin uzun bir süre boyunca günün bir kısmında veya yatılı olarak evlerinde bulunmasını isteyenler de oluyor.
Bir bebek hemşiresi bulmanın yollarına gelince: Bunun için doğum yaptığınız hastanedeki bir hemşireyle anlaşmayı deneyebilir, bir danışmanlık firmasıyla ya da evde bakım hizmeti veren Sağlık Bakanlığı ruhsatlı bir kurumla görüşebilirsiniz. Tecrübeli ve profesyonel bir insan kaynakları firmasından yardım almak isterseniz Damla Danışmanlık ekibi olarak size memnuniyetle yardımcı oluruz.
Bir önceki yazımız olan Profesyonel Bir Dadıda Bulunması Gereken 5 Özellik başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.