Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Verimli Ders Çalışma Tüyoları

Ders çalışmaktan mümkün olan en iyi sonucu almak için bazı detaylara dikkat etmek gerekir.  Aşağıda bulunan verimli ders çalışma tekniklerini uygulamak başarı oranınızı arttıracaktır.

Farklı Zaman Dilimleri İçin Planlar Yapın

1 saat, 2 günü, 1 hafta gibi farklı süreler için planlar yapın. Belli bir konuda ne kadar zaman içinde, hangi noktaya gelmeniz gerektiğini düşünün ve o konunun çalışma sürelerini buna göre planlayın.

Kısa Molalar Verin

Saatler boyunca aralıksız çalışmak doğru değildir. Dikkatiniz dağılır, beyniniz ve gözleriniz yorulur, algınız yavaşlar. Vücudun uzun süre aynı pozisyonda kalması da sağlığa zararlıdır. Bu yüzden mutlaka belli aralıklarla mola verin, yerinizden kalın, hareket edin, farklı bir şeyler yapın.

Çalışma Ortamı

Etkili ders çalışma yöntemlerinden biri de çalışılacak ortamı doğru ayarlamaktır. Çalışılan oda uygun sıcaklıkta olmalı, yeterince ışık almalı, etrafta dikkati dağıtacak şeyler bulunmamalıdır. Duvara üstüne hedeflerin, hayallerin yazılı olduğu notlar yapıştırmanın motive edici etkisi olur.

Aynı Anda Farklı Derslerle İlgilenmeyin

Aynı zaman diliminde birbirinden farklı birkaç konuya birden odaklanmaya çalışmak aklınızı karıştırır, veriminizi düşürür ve sıkılmanıza, çalışma hevesinizin kırılmasına yol açar.

Uygun Çalışma Saatlerini Belirleyin

Bazı araştırmalara göre ideal ders çalışma saatleri sabah 08.00 – 11.00, akşamüstü 16.00 – 18.00 ve akşamları da 19.00 – 22.00 arasıdır.

Bu durum bireysel farklılıklara ve şartlara, yaşam tarzına göre değişkenlik gösterebilir. Sizin için her açıdan en uygun olan çalışma saatlerini tespit edin.

İnsan açken odaklanamaz, karnını doyurduktan sonra da ağırlık hisseder. Çalışmaya başlamak için yemek yedikten 30 – 40 dakika sonrasını bekleyin.

Ezberlenen Şey Unutulur, Öğrenilen Şey Akılda Kalır

Ezberlemek bir verimli ders çalışma şekli değildir. Ezberiniz kuvvetli olsa bile bu yöntemden kaçının çünkü size ancak kısa vadeli bir fayda sağlayabilir. Anlamaya, öğrenmeye gayret edin ve problem çözmek, okumak, tekrar yapmak gibi öğrenmeyi pekiştirecek şeyler yapın.

Tekrar Etmek Önemli

Öğrenilen şeylerin hafızaya kalıcı olarak yerleşmesi için günlük, haftalık, aylık tekrarlar yapmak gerekir. Özellikle bir sınav için hazırlanıyorsanız çalıştığınız konuların düzenli olarak üstünden geçin. Yatmadan 10 – 15 dakika önce ayrıntılara girmeden, önemli noktaları gözden geçirmek şeklinde bir tekrar yapmak da faydalı olur.

Kaynak Seçimi

Kaynaklarınızın güvenilir ve güncel olmasına dikkat edin. Üstünde çalıştığınız konu hakkında daha geniş bilgiler edinmek için farklı kaynaklardan yararlanın.

Bir önceki yazımız olan Yenidoğan Bebek Banyosu başlıklı makalemizde yenidoğan bebe banyosu ve yenidoğan bebek nasıl yıkanır hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …