Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Müzik Çocuk Gelişimi Üzerinde Ne Gibi Etkiler Yapar?

Müziğin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri hakkında neler biliyorsunuz? İşlevleri ve özü açısından estetik temelli bir sanat dalı olan müziğin insan yaşamında her zaman önemli bir yeri olmuştur. Müziğin, müzikli oyunların ve aktivitelerin çocukların hayatında da önemli bir yeri vardır. Bireysel olarak veya bir grupla birlikte şarkı söylemek, müzik dinlemek, dans etmek, bir müzik aleti çalmak çocukları hem mutlu eder, hem de kişiliklerini birçok açıdan olumlu etkiler. “Müzik çocuk gelişimi üzerinde ne gibi etkiler yapar?” sorusunun cevapları 1’den fazladır. Aşağıda bu cevapları bulabilirsiniz.

Müziğin Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Dil Gelişimine Etkileri

Bir çocuğun dış dünyayla ilk iletişimi sesler aracılığıyla gerçekleşir. Bebek, dünyaya geldikten sonra etrafındaki sesleri dinler, bunları anlamaya ve benzer sesler çıkarmaya çalışır. Daha sonra da kendini ifade etmek ve çevresini anlamak için kelimeleri kullanarak cümleler kurar.

Çocuklarda dil gelişimi okul öncesi dönemde başlar. Sözleri ve müziği uyumlu, dili ve duyguları geliştirici şarkılar ve tekerlemeler dil gelişimini destekleyen en güzel araçlardır. Müzikal eğitim, beynin dil gelişimi ile ilişkilendirilen sol lobuna fiziksel katkıda bulunur. Bazı araştırmalar, okulda daha fazla müzik eğitimi alan çocukların dil öğrenme becerilerinin daha çok geliştiğini, dil derslerinde normal eğitim alanlara kıyasla daha başarılı olduklarını göstermiştir.

Duygusal ve Sosyal Gelişim Üzerindeki Etkileri

Doğru seçilmiş müzik parçaları çocukların duygusal ve sosyal gelişimini olumlu etkiler. Çocuklara, evde ve okulda, farklı türlerde ve formlarda ulusal ve evrensel parçalar dinletilmesi önemlidir. Ev ortamında çocuk oturup müzik dinlemeye zorlanmamalıdır. Yemek, oyun veya uyku saatlerinde evde günlük olarak müzik çalınması daha doğru bir yaklaşım olur. Sürekli dinleme, çocuklarda müzik duygusunun gelişmesi için önemlidir.

Bireysel olarak bir müzik aleti çalmak çocuklarda ritim – melodi duygusunun gelişmesine yardım eder ve kişisel doyum sağlar. Ayrıca çocuk enerjisini olumlu yönlendirmiş olur. Bir grupla birlikte bir enstrüman çalmak ya da şarkı söylemekse çocuğun sosyalleşmesini sağlar. Böyle bir etkinliğin içinde yer alan çocuklar gruba uyum sağlamayı, seslerini keşfetmeyi ve kontrol etmeyi, disiplinli olmayı ve işbirliği yapmayı öğrenirler.

Müziğin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri hakkında fikir veren şeylerden biri de müzik eğitimi veren kişilerin gözlemleridir. Bu gözlemlere göre müzik eğitimi almak çocuklarda öz güven, adaptasyon, sorumluluk ve disiplin becerilerinin artmasını sağlamakta ve onları rahatlatmaktadır.

Bedensel Gelişim ve Motor Beceriler Üzerindeki Etkileri

Müziğe ve ritme maruz kalmak çocukları hareket etmeye yönlendirir. Şarkı söylemeye çalışmanın solunum kontrolü ve akciğerlerin gelişimi üzerinde olumlu etkileri olabilir. Bir müzik aletiyle çalışmak ince ve kaba motor becerilerin gelişmesine yardım eder.

Müziğin Çocuklarda Konsantrasyona Etkileri

Konsantrasyon, başarı için çok önemli bir unsurdur. Erken yaşta bu beceriyi edinen çocuklar ömür boyunca faydasını görürler. Yapısı sürekli bir düzen içeren müzik, dikkati yoğunlaştırmayı gerektiren bir sanat dalı olduğundan, müzik eğitimi alan çocukların konsantre olabilme becerisi de gelişir.

Bilişsel Beceriler Üzerindeki Etkileri

Erken yaşta müzik, özellikle de piyano eğitimi almanın çocukların beyinlerindeki işlem merkezleri üzerinde geliştirici etkileri olduğunu gösteren birçok çalışma vardır. Medikal merkezlerde yapılan bazı çalışmalarda, Mozart’ın müziğinin özelliklerini taşıyan parçaların beyinde tetiklemelere yol açtığı görülmüştür.

Bir önceki yazımız olan Yaşlılarda Uykusuzluk Sorunu başlıklı makalemizde uykusuzluk ve yaşlılarda uykusuzluk hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …