Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Bebek Masajı Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Yeni anne – baba olduysanız dokunmanın yeni doğan bebeğinizle bağ kurmanın etkili bir yolu olduğunu büyük ihtimalle biliyorsunuzdur. Ağlamakta olan bir bebek, ebeveynlerinden biri onu kucağına aldığında çoğu zaman sakinleşir ve hatta az sonra gülmeye bile başlayabilir.  Bebek masajı yapmak bundan daha fazlasını elde etmenizi sağlar. Masajın bebeğin huzursuzluğunu ve ağlamasını azaltabileceğini, daha huzurlu uyumasını sağlayabileceğini gösteren birçok araştırma vardır.

Bebek Masajı Yapmanın Faydaları

Bazı uzmanlara göre bebeğe masaj yapmak onun merkezi sinir sistemini uyarır, bu da zincirleme bir reaksiyonun başlamasına yol açar. Bebeğin beyni masaj sırasında daha fazla serotonin ve daha az kortizol üretir. Serotonin insana kendini daha iyi hissettiren bir kimyasaldır, kortizol ise strese tepki olarak salgılanan bir hormondur. Böylece bebek rahatlar, huzursuzluğu yatışır.

Masaj, bebeğin duygusal sağlığı için de faydalıdır. Ritmik hareketler ve sevecen dokunuşlar bebekler ve anne – babaları arasındaki en güçlü iletişim biçimlerinden biridir.

Bebeklere masaj yapmanın faydalarından biri de masajın sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileridir. Gaz sancısı bebeği rahatsız eder, ebeveynlerini endişelendirir. Öğrenilmesi kolay masaj tekniklerini uygulayarak bebeğinizin midesinde biriken gazı çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

Masaj için ihtiyacınız olan süre 10 – 15 dakikadır. Bunun için rahat olduğunuz ve bebeğinizin de uyanık, ama sakin olduğu bir zamanı seçmelisiniz. Bebek telaşlı, huzursuz bir haldeyken masaj yapmaya çalışmak fazla uyarılmasına ve rahatsız olmasına yol açabilir.

Başlamadan önce masaj yapacağınız ortamın yeterli sıcaklıkta ve sessiz olduğundan emin olun. Bebeğinizi soyun ve başının altına bir yastık koyarak yumuşak bir battaniye veya havlunun üstüne yatırın. Başlangıç olarak ellerini tutun ve kısa bir süre başparmaklarınızla avuçlarını nazikçe ovalayın. Size uyum sağladığını hissettiğiniz zaman da aşağıdaki yatıştırıcı masaj tekniklerinden birini seçip uygulamaya başlayın.

 

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Bacak Masajı

Ellerinizi sıkı, ama nazik bir şekilde bebeğin bacağına sarın. Sonra uyluktan ayak bileğine doğru kaydırın. Bunu bir bacakta birkaç kere yaptıktan sonra diğer bacağa geçin.

Kol Masajı

Yavaş hareketlerle bebeğin kolunu ellerinizin arasında omuzdan bileğe doğru yuvarlayın. Bunu 2 – 3 kere yaptıktan sonra diğer kola geçin.

Koliği Rahatlatan Masaj

Önce bebeğin göbeğine masaj yapın. Sonra dizlerini karnına doğru büküp yarım dakika kadar öyle tutun. Bunu birkaç kere tekrar edin. Ardından bir elinizin ucunu karnına koyun. Göbek deliğinden aşağıya doğru ritmik hareketlerle yol alarak gazını boşaltmayı deneyin. Gerekirse aynı hareketi tekrarlayın.

Boyun Masajı

Bebeğin başını ve vücudunun üst kısmını bir elinizle destekleyin. Boynunun bir yanına diğer elinizin başparmağını, öbür yanına da ilk 2 parmağını yerleştirin. Sonra bebeğin boynunu parmak uçlarınızla dairesel hareketler yaparak nazikçe ovalayın.

Göbek Masajı

Ellerinizi bebeğin göbeğinin hizasına yerleştirdikten sonra parmak uçlarınızı saat yönüne doğru, dairesel hareketlerle karnına sürün. Parmaklarınızın baskısı sıkı, ama nazik olmalı.

Bir önceki yazımız olan Çocuklarda Duruş Bozuklukları Nasıl Önlenebilir? başlıklı makalemizde çocuklarda duruş bozuklukları ve çocuklarda duruş bozukluklarını önlemek hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …