Bahar Temizliği Yapacaklar İçin 15 İpucu
Kapsamlı bir bahar temizliği evlerin kış mevsiminin ağır ve sıcak havasından kurtulmasını sağlar. Böyle bir temizlik, biraz yorucu olmakla beraber, bittiği zaman ev halkı üzerinde de olumlu etkiler yapar. Evinizi giderek yaklaşan sıcak, güneşli günlere hazırlamaya çalışırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.
1.Önce Bir Temizlik Planı Yapın
Kapsamlığı bir ev temizliği yapma işinin ne kadar süreceği evin büyüklüğüne, eşya miktarına ve tadilat yapılıp yapılmayacağına göre değişir. Yapılması gereken bütün işleri listelemek ve bunları hangi sırayla yapacağınıza karar vermek işinizi kolaylaştırır. Evin her bir bölümünde neler yapılacağını belirleyin ve programınızı ona göre hazırlayın.
2.Verilecek Ve Kaldırılacak Eşyalar
Aylar boyunca kullanmayacağınız kalın yorgan, battaniye, örtü gibi şeyleri temizleyerek uygun bir yere kaldırın.
Giysilerinizi ve ayakkabılarınızı elden geçirin. Kış geldiğinde tekrar kullanacaklarınızı ve çeşitli sebeplerle bir daha kullanmak istemediklerinizi ayırın. İkinci gruptan iyi durumda olanları nereye veya kimlere verebileceğinizi araştırın. Ne yapacağınıza karar veremediğiniz parçalar varsa onları da gruplayın ve daha sonra üstlerinde tekrar düşünün.
3.Halı Ve Perde Temizliği
Bahar temizliği sırasında yapılması gereken işlerden biri de halıların ve perdelerin yıkanmasıdır. Tülleri, perdeleri, güneşlikleri suyun sıcaklığına ve yıkama ayarlarına dikkat ederek makinede yıkayabilir veya bir kuru temizlemeciye verebilirsiniz. İyi bir halı yıkama firması bulun ve halıları da oraya teslim edin. Yeni mevsimde farklı halı ve perdeler kullanacaksanız onların durumuna da bakmayı unutmayın.
Mutfağınızda artık kullanmak istemediğiniz aletler ve eşyalar olup olmadığına bakın. Bütün dolapları boşaltıp içlerini temizleyin. Atılması, yıkanması veya silinmesi gereken şeyleri tespit edin. Tezgahı ve ocağı detaylı bir şekilde temizleyin.
5.Camlar Ve Kapılar
Camlarınızın da baharı pırıl pırıl karşılaması lazım, değil mi? Temizlediğiniz her odanın, her bölümün camlarını silin. Kapıları da unutmayın.
6.Tavanlardaki Tozlar
Uzun saplı bir fırçayla tavanlarda birikiş tozlardan, varsa örümcek ağlarından kurtulun. Bu sırada camların açık olmasına dikkat edin.
7.Koltuklar Ve Kanepeler
Koltuklarınızda fermuarlı bölümler varsa onları çıkarıp yıkayın. Bütün koltuk ve kanepeleri silin. Yastıkları da unutmayın.
8.Mobilyaların Altını Temizlemeyi Unutmayın
Yerinden oynatabileceğiniz dolap, kitaplık, koltuk, kanepe vb. eşyaların altını süpürüp silin. Tekrar yerlerine koymadan önce zeminin iyice kurumasını bekleyin.
9.Boşaltmadığınız Çekmece Kalmasın
Mutfak, yatak odası, salon, banyo ve diğer bölümlerdeki bütün çekmeceleri gözden geçirin. Hepsini boşaltıp içlerini silin. Çekmecelerdeki gereksiz eşyaları, ömrü dolmuş kozmetik ve temizlik malzemelerini, ilaçları evden çıkarın.
10.Evinizi Zararlı Kimyasallara Boğmak Zorunda Değilsiniz
Sağlığa zarar vermeyen, çevreyi kirletmeyen bitkisel içerikli deterjanları veya ev yapımı temizlik ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Ev temizliği sırasında banyo, mutfak veya ahşap yüzeyler gibi farklı ortamlar için üretilmiş deterjanlar kullanacaksanız bunlar birbiriyle karıştırmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde temizlik ürünlerindeki etken maddenin azalmasına veya ortama zehirli gazlar yayılmasına yol açabilirsiniz.
11.Tozunu Almadığınız Yer Kalmamalı
Ampuller, avizeler, aynalar, tozunu her zaman almadığınız ince, küçük köşeler; hiç birini unutmayın.
12.Banyo Temizliği
Banyo dolaplarını boşaltıp silin, gereksiz şeyler varsa ayırın. Küveti, duş kabinini, lavaboyu ve klozeti temizleyin. Fayansları silin.
13.Buzdolabınız Ne Durumda?
Gerekiyorsa detaylı bir buzdolabı temizliği yapın. Dolapta çok zamandır bekleyen, emniyetle kullanamayacağınızı düşündüğünüz ürünler varsa hepsini atın. Bundan sonra bunun sıklıkla gerekmemesi için neler yapabileceğini düşünün. Bazı şeyleri düşünmeden veya ihtiyacınızdan farklı miktarda alıyor olabilir misiniz?
14.Vitrinlerdeki Eşyalar
Salonda veya başka bir yerde içine bardak, kadeh, kase vb. şeyler koyulmuş camlı veya camsız vitrinler var mı? Vitrini boşaltıp temizlemenin dışında, içindeki eşyaları da toz durumuna göre silerek veya yıkayarak yerlerine yerleştirin.
15.Dekorasyon Değişikliği
Evinizi bahara hazırlarken ufak tefek dekorasyon değişiklikleri de yapabilirsiniz. Bazı eşyaların yerlerini değiştirin, birkaç yeni yastık veya tablo alın, sehpa vb. ufak parçaları yenileyin.
Bir önceki yazımız olan Yatalak Hasta Bakımı Yapmanın Püf Noktaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.