Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Mülakat Öncesi Yapılması Gereken Araştırmalar

İş görüşmesine giderken nasıl giyinmeniz, hangi sorulara nasıl cevaplar vermeniz, nasıl bir ses tonu kullanmanız gerektiği gibi soruların cevaplarını başta internet olmak üzere pek çok kaynakta kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu konulardaki ipuçları başarılı bir iş görüşmesi geçirmeniz için kritik olsalar da konunun özünü belli bir ölçüde atladıkları söylenebilir. Yüksek düzeyde uzmanlaşma gerektirmeyen bir firma ya da departman için mülakata girecekseniz okulda öğrendiklerinizden aklınızda kalan birkaç bilgi, iyi bir dış görünüş ve kendinizi ifade edebilme yeteneği size yeterli olacaktır. Ancak deneyim gerektiren bir pozisyona başvuracaksanız ya da yeni mezun olup kariyer basamaklarını tırmanmaya prestijli bir kurumda başlamak istiyorsanız iş görüşmesinde dikkat edilecekler listesi sizin için daha uzun olacaktır.

Eğitim hayatınız bittikten sonra pek çok işyerine ya da çalışmak istediğiniz belli bir kuruma başvuru yaptınız ve beklemeye başladınız. Birkaç gün sonra o çok istediğiniz işyerinden sizi arayıp mülakat için randevu verdiler. Peki şimdi ne yapacaksınız? Bu soruya pek çok kişinin vereceği cevap “Giyeceğim takımı düşünmeye başlayacağım.” ya da “Klasik mülakat soruları bulup onlar üzerinde çalışacağım.” olabilir. Ancak iş görüşmesinde fark yaratmak ve firmanın size geri dönmesi ihtimalini yükseltmek istiyorsanız tüm bunlardan önce aklınıza gelen şey görüşmeye gideceğiniz firma ve başvurduğunuz pozisyon ve bölüm hakkında araştırma yapmak olmalıdır. Mülakata giderken ne kadar şık ve bakımlı görünseniz ve standart sorulara hızlı ve önceden düşünülmüş cevaplar verseniz de yapacağınız iş ya da parçası olmak istediğiniz kurum hakkında az çok bir fikriniz yoksa yarışa 1-0 geride başlamış sayılırsınız.

Eğer işletmeyle ilgili bir bölümde okuduysanız iş tanımı ve benzeri kavramlara mutlaka aşinasınızdır. Öyle olmasa bile bilgi çağında internetten önünüze çıkabilecek hemen her işe ve pozisyona dair beklentiler ve gerekli yetenekler konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Örneğin aynı şirketin oryantasyon bölümünde çalışan eğitim sorumlularıyla eğitim uzmanlarının görev tanımları birbirlerinden oldukça farklı olabilir. Bu nedenle sizi firmadan mülakat için aradıklarında söz konusu pozisyonun adını ve hangi bölümde yer aldığını mutlaka sorun. Ardından varsa aynı pozisyonda çalışan tanıdıklarınızla görüşerek, böyle bir imkanınız yoksa diğer kaynakları kullanarak işin genel yapısı hakkında bilgi edinmeye çalışın.

Başvurulan firma hakkında bilgi sahibi olmak, iş görüşmesine giderken kritik öneme sahip olan bir diğer konudur. İşin tanımını ve sizden beklenenleri tam olarak biliyor olsanız bile söz konusu firmanın kısa tarihi, amaçları ve vizyonu hakkında bilgi sahibi değilseniz bu durum hanenize eksi puan olarak yazılabilir. Unutmayın ki adını ve hangi sektörle uğraştığını hemen hemen herkesin bildiği ünlü firmaların bile kendilerine özgü bir tarihleri, kurumsal kültürleri, sosyal sorumluluk anlayışları ve beklentileri vardır. Bu ve benzeri konular hakkında edebilecek birkaç temel cümleniz olması dahi çalışmak istediğiniz kurumla gerçekten ilgilendiğiniz ve kurumun genel yapısıyla çelişmediğiniz izlenimini vermek için yeterli olacaktır.

Bir önceki yazımız olan 2015 Anneler Günü: 10 Mayıs Pazar başlıklı makalemizde anne, anne sevgisi ve anneler hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …