Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Mutfak Temizliği İçin 7 Tüyo

Detaylı bir mutfak temizliği için sıralı, düzenli bir şekilde hareket etmek ve zamanı iyi kullanmak gerekir. Birçok aleti ve farklı yüzeyleri uygun yöntemlerle temizlemek kolay görünmeyebilir ama sistemli hareket ederseniz bu işin üstesinden kolayca gelebilirsiniz.

Mutfak Temizliği İçin Tavsiyeler

Ocak Temizliği

Emaye bir ocağınız varsa çıkarılabilen parçalarını yerlerinden çıkarın. Yüzeyde beklemiş lekeler varsa yumuşamaları için az miktarda deterjan eklenmiş ılık su dökün. Bir süngerle bu lekelerin kabasını aldıktan sonra, inatçı lekeler varsa onları da üstüne biraz çamaşır suyu damlatılmış süngerle silin. Son olarak nemli bir elbeziyle ocağın yüzeyindeki kirli köpüğü toplayın ve yüzeyi iyice durulayın.

Seramik ocaklar kolayca çizilebilir, bu yüzden sirke, çamaşır suyu, kimyasal katkılı deterjan gibi aşındırıcı malzemelerle temizlenmemeleri gerekir. Bu tip ocaklar için yumuşak kıvamlı karbonat macunu ve mikrofiber bez kullanılması tavsiye edilir.

Paslanmaz çelik ocakların üzerinde oluşan lekeler kalıcı olabilir. Bu yüzden lekelere hemen müdahale edilmesi gerekir. Bu tip ocaklar kolayca çizilmeyeceğinden telle silinebilir. Fakat silme işlemi dairesel hareketlerle yapılmamalıdır, zira bu ocağın yüzeyinde halkalar oluşmasına yol açabilir.

İnox ocaklar çok kolay çizildikleri için püskürtmeli sıvı deterjan ve mikrofiber bezle temizlenmelidir.

Mutfak temizliği yaparken kararan ocak başlıklarını da temizlemek iyi olur. Bunu yapmanın yollarından biri her bir başlığı içine 1 bardak kadar amonyak ve aynı miktarda su koyulmuş kapatılabilir buzdolabı poşetlerinin içinde 1 gün bekletmektir. Amonyak oldukça güçlü bir kimyasal olduğundan bunu yaparken maske ve eldiven kullanmalı ve dikkatli olmalısınız. Ertesi gün yine eldivenle başlıkları poşetlerden çıkarın ve poşetleri çöpe atın. Sonra da bir bezle üstlerinde kalan lekeleri silin ve yıkayın.

Mazgalı çıkarılabilen bir aspiratörünüz varsa mazgalını yerinden çıkarıp ılık suyun içinde bir süre bekletin. Sonra da bulaşık deterjanıyla ıslatılmış süngerle silin ve durulayın. Aspiratörün camını temizlemek için önce deterjanlı sünger veya elbeziyle silin, ardından ıslak bir bezle kirli köpükleri alın. Son olarak da durulayın.

Fırın Temizliği

Fırınınızı temizlemek için ılık su kullanmanız tavsiye edilir, böylece lekeler daha kolay temizlenir. Önce fırının içindeki tepsileri ve telleri çıkarın. Kurumuş lekelerin üstüne biraz karbonat ve birkaç damla limon suyu dökün. Süngerle lekelerin kabasını aldıktan sonra fırının içini az miktarda bulaşık deterjanı dökülmüş süngerle ovun. Ardından ıslak bezle, köpükten ve deterjandan tamamen arındırdığınıza emin olana kadar silin. Camının iç ve dış kısmını bulaşık deterjanıyla silin, iyice durulayın ve kurulayın.

Fırını temizlemek için 1 su bardağı su, çeyrek su bardağı tuz ve çeyrek su bardağı karbonattan oluşan bir karışım da hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı metal kısımlara temas ettirmeden yağlı ve kirli bölgelere uygulayın. 5 dakika kadar bekledikten sonra fırının içini üstüne çok az miktarda bulaşık deterjanı dökülmüş bir süngerle ovun. Durulama sırasında içeride deterjan veya köpük bırakmamaya çok dikkat edin.

Mikrodalga fırını temizlemek için az miktarda bulaşık deterjanı karıştırılmış ılık suda ıslatılmış bir elbeziyle silin. Sonucu tatmin edici bulmazsanız aynı işlemi tekrar edin. Sonra fırının içini köpükten arındırın ve durulayın.

Tost Makinesi Nasıl Temizlenir?

Mutfak temizliği sırasında tost makinesini de elden geçirebilirsiniz. Makinenin plakaları çıkarılabiliyorsa bulaşık makinesinde yıkanabilir. Plakalar çıkmıyorsa tost makinesinin içi bulaşık süngeriyle silinebilir. Ancak süngerin yumuşak tarafını kullanmalısınız. Süngerin pütürlü tarafı veya bulaşık teli plakalara zarar verebilir.

Buzdolabı ve Dondurucu Temizliği

Önce buzdolabınızı boşaltın. Bu sırada son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış, pörsümüş gıda maddelerini çöpe atın. Çıkarılabilen raf ve çekmeceleri yerlerinden çıkartın. Bunları bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Duruladıktan sonra kurumaya bırakın veya bir bezle kurulayın.

Buzdolabını silmek için küçük bir kovaya yarısına kadar su koyun. İçine 4 – 5 yemek kaşığı sirke veya 2 yemek kaşığı karbonat koyup karıştırın. Temiz bir bezi bu karışımla ıslatarak dolabın içini silin. Ardından toz bırakmayan kuru bir bezle bir kere daha silin. Temizlenip kurumuş raf ve çekmeceleri de yerlerine taktıktan sonra içini tekrar yerleştirin.

Dondurucuyu temizlemek için önce içindeki gıda maddelerini güneş görmeyen, serin bir yere alın. Fişi çekin ve buzlar çözülene kadar bekleyin. Buzdolabını silmek için hazırladığınız karışımı dondurucuya da uygulayabilirsiniz. Durulayıp kuruladıktan sonra tekrar fişe takın ve çıkardığınız ürünleri yerleştirin.

Mutfak Dolapları Nasıl Temizlenir?

Mutfak dolaplarını içine bulaşık deterjanı ve sirke eklenmiş ılık suyla silebilirsiniz. Daha sonra iyice sıktığınız ıslak bir bezle durulayın ve iyice kurulayın. Ahşap temizleyici kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

Dolapları temizlerken uzun süredir kullanılmadığı için tozlanan, temizlik durumu içinize sinmeyen mutfak malzemelerini de yıkayabilirsiniz.

Mutfak Evyesi Nasıl Temizlenir?

Mutfak evyesini onunla yapacak bir işiniz kalmadığı zaman temizlemeniz daha iyi olur. Evyeyi temizlemek için önce bir çaydanlık kaynatılıp ılınmış suyu giderinden dökün. Suyun ılınmasını mutlaka bekleyiz, zira kaynar olursa mutfak giderlerine zarar verebilir. Sonra bir bulaşık telini ıslatın, üstüne çamaşır suyu dökün ve musluk dahil evyenin her yerinde gezdirin. 5 dakika kadar bekledikten sonra evyeyi ıslak süngerle iyice ovun.

Tezgah Temizliği

Mutfak tezgahını temizlemek için üstüne biraz bulaşık deterjanı ve çamaşır suyu döküp süngerle silin. Sonra da durulayıp kurulayın. Fayansları da elbeziyle silerek temizleyebilirsiniz.

Mutfaktaki küçük ev aletlerini kullanım kılavuzlarındaki talimatlara göre temizleyin. Kullanma kılavuzu yoksa markayı ve modeli yazarak internetten araştırma yapabilirsiniz.

Mutfak temizliği tamamen bittiğinde kullandığınız bütün temizlik malzemelerini kaldırın, çöpler varsa atılmaya hazır hale getirin ve zemini süpürüp silin.

Bir önceki yazımız olan Çocuğun Bakıcıya Alışması Nasıl Sağlanır? başlıklı makalemizde çocuğu bakıcıya alıştırmak ve çocuğumu bakıcıya nasıl alıştırırım hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …