Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Çocuğun Bakıcıya Alışması Nasıl Sağlanır?

Bir çocuk bakıcı ile anlaşmak niyetindeyseniz “Çocuğumun bakıcıya alışması için neler yapmalıyım?” diye düşünmeye başlarsınız. Bu gerçekten önemli bir süreçtir ve her şeyin yolunda gitmesi için planlı davranmak gerekir. Bakıcının sizde güven uyandırması, çocuğunuzun onu sevmesi, yanında kendini huzurlu ve rahat hissetmesi zaman alacaktır. Aşağıda çocuğun bakıcıya alışması için nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgiler bulabilirsiniz.

Çocuğun Bakıcıya Alışması İçin Yapılması Gerekenler

Belli Bir Süre Boyunca Siz De Yanlarında Olun

Bakıcıyı siz çalışmaya başlamadan 2 – 3 hafta önce işe alın. Bu süreçte üçünüz her gün birlikte zaman geçirin. 1 hafta – 10 gün geçtikten sonra bakıcıyla bebeğinizi 1 – 2 saatliğine yalnız bırakmaya başlayın. Bir sorun çıkmazsa bu süreyi arttırın. Herhangi bir problem olursa bakıcıyla beraber çözüm yolları düşünün.

Bakıcıya Çocuğunuz Hakkında Detaylı Bilgi Verin

Bakıcıyı çocuğunuzun uyku saatleri, beslenme düzeni, sevdiği ve sevmediği şeyler hakkında bilgilendirin. Hangi hareketlerden, hangi oyunlardan hoşlandığını anlatın. Verilmesi gereken ilaçları varsa saatleri ve dozları hakkında bilgi verin.

Çocuğunuzun Olan Biteni Anlamasını Sağlayın

Çocuğunuz çok küçük bile olsa onu basit ve anlaşılır cümlelerle bu yeni düzen hakkında bilgilendirin. Olacakları sırasıyla anlatın: “Şimdi ben gideceğim ve X seninle kalacak. Sana yemeğini verecek, banyonu yaptıracak, masal okuyacak. Onun sözünü dinle ve bir şey istersen veya bir yerin ağrırsa ona söyle, tamam mı? Gün bitmeden geleceğim ve seninle güzel şeyler yapacağız.”

Çocuğunuza Bakıcısına Güvendiğinizi Gösterin

Çocuğu bakıcıya alıştırmak için yapılması gereken şeylerden biri de annenin bakıcıya güvendiğini belli etmesidir. Üçünüz birlikteyken bazı şeyleri bakıcının yapmasına izin verin. Örneğin çocuğunuzu besleyebilir ya da yıkayabilir. Siz müdahale etmeyin veya sadece yardımcı olun. Bu sırada rahat davranırsanız çocuğunuz da kendini daha rahat hisseder.

Yolunda Gitmeyen Şeyler İçin Çözüm Bulmayı Ertelemeyin

Alışma sürecinde çeşitli sıkıntılar yaşanabilir. Çocuğunuz tepkili olabilir, bakıcısı hoşunuza gitmeyen bir davranışta bulunabilir. Bunların çözümünü zamana bırakmak yerine en baştan konuşun. Notlar alın ve bütün uyarılarınızı yapın. Bakıcının da fikrini alın, elbette ki faydalı görüşleri olabilir ama son sözü söyleyecek olan sizsiniz. Çocuğunuza sizin istediğiniz gibi bakım verilmesini sağlayacak şekilde davranın.

Bir Aile Büyüğü Mü, Yoksa Profesyonel Bir Bakıcı Mı?

Bazı kişiler bir yabancının anneanne veya babaannenin vereceği şefkat, sevgi ve bakımı vermesinin mümkün olmadığını düşünürler. Bazılarına göre de işini seven profesyonel bir çocuk bakıcısı ile anlaşmak işleri kolaylaştırır. İki alternatif üzerinde de düşünüp karar vermek size kalıyor tabii ki. Her ikisinin de avantajlı ve dezavantajlı yönleri olabilir.

Büyükanneler ve büyükbabalar güvenilir seçeneklerdir; torunlarını gerçekten sever, onunla ilgilenir ve herhangi bir zarar görmemesi için ellerinden geleni yaparlar. Ancak bakım, terbiye ve eğitim açısından sizin koyduğunuz kurallara ve sınırlara uymayabilirler, bu da aranızda çatışma çıkmasına sebep olabilir. Bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılayabilen, ona ihtiyaç duyduğu ilgi ve şefkati sağlayabilen ücretli bir bakıcıyla aranızdaki ilişki daha profesyonelce olur. Bu durumda kurallar ve sınırlar koyarken daha net olabilirsiniz. Fakat bu da bakıcıyla sizin ilişkinize bağlıdır. Zaman içinde gereğinden daha yakın veya çekişmeli bir ilişkiniz olması durumunda aynı sorunlar onunla da yaşanabilir.

Çocuğunuzla ister büyük ebeveynleriniz, ister bir bakıcı ilgilenecek olsun; bir uyum sağlanana kadar ilişkinizde bazı pürüzler olabilir. Çok önemli bir şey olmadıkça sabırlı davranmalı, kendinize de, diğer tarafa da zaman vermelisiniz.

Kararınız hangi yönde olursa olsun, aşağıdaki noktaları dikkate almanızı tavsiye ederiz:

*Öncelikli olan çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Çocuğunuza yaşına ve gelişim durumuna uygun bir bakım verilmesi gerekir.

*Bakım verecek olan kişi anne ve baba olarak sizin çizdiğiniz çerçeveye göre davranmalıdır.

*Çocuğunuzla ilgili herhangi bir sıkıntı size mutlaka bildirilmelidir. O gün düşüp bir yerini çarptığından, öksürdüğünden veya çok fazla ağladığından haberiniz olmalıdır. Aynı zamanda olumlu gelişmelerden de haberdar edilmelisiniz.

*Çocuğa bakım verecek olan kişi kendi temizliğine ve sağlığına da dikkat etmelidir.

Bakıcı ile Profesyonel Bir İlişki Yürütmek İçin Yapılması Gerekenler

Bakıcıyla aranızdaki ilişkinin uzun süreli olabilmesi için sizin de, onun da profesyonel bir ilişkinin gereğine göre davranmanız gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, fazla samimi veya sürekli çatışmalı bir ilişkiniz olursa koyduğunuz kurallara uyulmasını sağlamakta zorlanabilirsiniz. Bu da çocuk bakımı söz konusu olduğunda çok önemli olan bir ilkeyi, yani tutarlılığı riske atabilir.

*İki taraf da geliş gidiş saatlerine özen göstermeli

*Ödemeler zamanında yapılmalı

*Yapılacak ve yapılmayacak işler ve ekstra hizmetler en baştan belirlenip düzenlenmeli

*Bakıcıyla ebeveynler arasındaki ilişkide belli bir mesafe olmalı, iki taraf da birbirine saygılı davranmalı

*Kişisel alınganlık ve kırgınlıklardan kaçınılmalı

*Hitap şekilleri en baştan belirlenmeli

*İşveren ve çalışan birbirlerinin kişisel sınırlarına ve alanlarına özen göstermeli

Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Temel Noktalar

İşe alacağınız bakıcının sabırlı biri olduğundan emin olmalısınız. Sıklıkla ağlayan, mamasını yememek için direnen, nedeni anlaşılamayan huysuzluklar yapan bir bebekle veya yerinde durmayan, zamanı geldiği halde uyumak istemeyen, televizyon karşısında daha fazla zaman geçirmek isteyen küçük bir çocuğa bakacak olan biri mutlaka sabırlı olmalıdır. Bebeğin verdiği işaretleri iyi okuyabilen, sevgi dolu, ilgili ve sabırlı bir bakıcı kapsamlı bir eğitim görmüş olmasa bile onunla kaliteli bir ilişki kurar. Bu da bebek gelişimi için çok önemlidir.

İyi bir bakıcı soğukkanlı olmalıdır; böylece beklenmedik bir olumsuzluk halinde ne yapacağına zaman geçmeden karar verebilir. Ayrıca temel ilkyardım bilgisi olmalı, işini sevmeli, ses tonunu ve beden dilini çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre ayarlayabilmelidir.

Çocuğunuza bakım verecek olan kişinin temiz görünmesi ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekir. İlk görüşmenizde duruma uygun bir kıyafet tercih etmiş veya tarzı gereği rahat giysiler giyip aksesuarlar takmış olabilir. Fakat işini yaparken hareket etmesini ve bebeğinizle ilişkisini kolaylaştıracak şekilde giyinmelidir.

Bakıcı seçme sürecinde topladığınız verileri bir karara varmak üzere değerlendireceğiniz zaman sezgilerinizi de işin içine katabilirsiniz. Sorularınıza verdikleri cevaplar bir yana adayların beden dili, duruşu, konuşma tarzı da size birtakım ipuçları verecektir.

Bir önceki yazımız olan Alzheimer Hastası ile Baş Etmenin Yolları başlıklı makalemizde alzheimer hastalığı, alzheimer hastası bakımı ve alzheimer hastası ile baş etmek hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …