Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Yenidoğan Bebek Bakımı İçin 10 Püf Noktası

Dünyaya yeni gelmiş bir bebekle geçirilen ilk birkaç ay ebeveynler için kaotik ve yorucu bir dönem olabilir. Çevrenizden yenidoğan bebek bakımı hakkında birbiriyle çelişen bilgiler alırsınız ve bu kafanızın karışmasına yol açar. Evet, bu gerçekten zor bir deneyim olabilir. Ama aynı zamanda hayatınızın en harika ve yararlı tecrübelerinden biri olacaktır. Aşağıda işinizi kolaylaştıracak bilgiler bulacaksınız. Faydalı olmasını dileriz.

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

1.Beslenme

Bebeğin zamanında beslenmesi çok önemlidir. Şartlar uygunsa ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü vermelisiniz. Anne sütünün içeriğinde bebeğin hayatta kalmak ve büyümek için ihtiyaç duyduğu hayati besinler ve antikorlar bulunur.

Yeni doğmuş bir bebeğin her 2 – 3 saatte bir ve en az 10 dakika süreyle emzirilmesi gerekir. Göğsünüzü,  bebeğiniz sıkıca kavrayıp emmeye başlayana kadar onun dudaklarına yaklaştırın. Meme ucunu doğru bir şekilde kavradıysa herhangi bir acı veya ağrı hissetmemeniz gerekir.

Bebeğin beslenmesi bittikten sonra memenizin daha az dolu olduğunu hissetmelisiniz. Bu, yeterince süt aldığını gösterir.

Bir sebeple anne sütü veremeyecekseniz veya sütünüz yetersizse doktorunuzla görüşen ve bir mama çeşidi tavsiye etmesini isteyin. Bu durumda bebeğinize her seferinde 60 – 90 ml mama vermeniz gerekir.

2.Göbek Kordonu Bakımı

Bebeğin birinci ayında göbek kordonuna dikkatle bakım yapmalısınız. İlk 2 – 3 haftada, bebeğe banyo yaptırmak yerine vücudunu ılık suyla ıslatılmış bir süngerle silmeyi tercih edin. Bu konuda farklı görüşler de vardır ama bu şekilde göbek bağının ıslanmasını önlemiş olursunuz.

Göbek bölgesi her zaman temiz ve kuru olmalı. Bezini dikkatle, göbek bağına değmeyecek şekilde katlayın. Göbek bölgesinde herhangi bir şey yapmadan önce ellerinizi dezenfekte edin. Bu bölgeyi  yumuşak, nemli bir bezle silin ve temiz, emici bir bezle kurulayın.

Göbek bağının çevresinde şişme, kızarıklık, kötü bir koku, akıntı veya kanama gibi bir belirti görürseniz bebeğinizi bir çocuk doktoruna götürün.

3.Masaj

Vücuduna masaj yapmak bebekle bağ kurmak için çok etkili bir yoldur. Ayrıca bebeğin kan dolaşımı ve sindirimi üzerinde olumlu etkileri olur. Bunun için ideal zaman banyo öncesidir.

Bebeğe masaj yapmak için az miktarda bebe yağını veya losyonunu elinize yedirin. Daha sonra vücuduna yumuşak ve ritmik hareketlerle masaj yapmaya başlayın. Bu sırada bebeğinizle göz teması kurun ve bir yandan da bir şeyler söyleyin.

4.Alt Değiştirme

Yenidoğan bebek bakımı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri bebeğin bezinin sıklıkla değiştirilmesidir. Yeterli miktarda anne sütü veya mama alan bir bebek, düzenli bağırsak hareketlerinin yanı sıra, günde minimum 6 – 8 kere bezini ıslatır. Bezini, kirlendiği hissettiğiniz anda değiştirmelisiniz. Bunu günde 10 kere veya daha fazla sayıda yapmanız gerekebilir.

Kirlenmiş bebek bezini değiştirmek için ihtiyaç duyacağınız malzemeler şunlardır: Bebeğin altına serilecek temiz bir örtü, altını silmek için ıslak bez veya bebek mendili, duruma göre pişik kremi veya bebek pudrası ve yeni, temiz bir bez.

Kız bebeklerin altını silerken bezi veya mendili önden arkaya doğru getirmeye çok dikkat edin. Ve bebeğinizin her gün birkaç saati bezsiz olarak geçirmesini sağlayın.

5.Gaz Çıkarma

Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmak gerekir. Bebekler meme emerken hava da yutarlar. Bu, midelerinde gaz oluşmasına sebep olur ve sancı yapabilir. Bebeğin gazını çıkarmak yuttuğu fazla havanın çıkmasını, böylece sindiriminin rahatlamasını sağlar. Bunu yapmanın yollarından biri bebeği, çenesi omzunuza yaslanacak şekilde nazikçe göğsünüze yaslamak ve diğer elinizle sırtınızı hafif hafif ovalamaktır.

6.Yenidoğan Bebek Nasıl Tutulur?

Yenidoğanın boyun kasları başını bağımsız olarak dengede tutacak kadar güçlü değildir. Bu durum üçüncü aya kadar devam eder. Omurgası da hala gelişme aşamasındadır. Bu yüzden, başını ve boynunu iyice desteklediğinizden emin olun.

7.Uyku Düzeni

Bebeklerin ilk 2 aya kadar her gün yaklaşık 16 saat uyumaları gerekir. Genellikle 2 ila 4 saat kadar uyur, acıktıkları veya altları kirlendiği zaman uyanırlar. 3 saatte bir beslemek için bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir.

Bebeğiniz ideal yenidoğan uyku düzenine uygun bir şekilde uyumuyorsa endişelenmeyin. Bazı bebeklerin uyku döngüsü farklı olabilir. Boğulmasını önlemek için her zaman sırtüstü yatırın. Uzun uzun uyuduğu zamanlarda başının pozisyonunu arada bir değiştirin. Arada bir bebeğinizle birlikte kestirmek için zaman ayırın.

8.Banyo

Yenidoğan bebeğin yıkanması hassas bir iştir. Göbek kordonu düştükten sonra bebeğinizi haftada 2 – 3 kere yıkayabilirsiniz. Yatırmadan önce yıkarsanız daha sağlıklı ve huzurlu bir uyku uyur.

Bebeği yıkamaya götürmeden önce banyo yaptıracağınız yerin durumundan ve malzemelerin eksik olmadığından emin olun. Genel olarak ihtiyaç duyacağınız banyo malzemeleri şunlardır: Bir bebek küveti, yumuşak bir bebe sabunu veya şampuanı, ılık su, temiz bez ve kıyafetler, iyi bir bebe losyonu veya kremi, yumuşak ve temiz bir havlu.

Bebeği rahatça yıkamak için eşinizden veya bir aile üyesinden onu tutması ve başının suyun üstünde olmasını sağlaması için yardım isteyin. Fazla miktarda sabun veya şampuan kullanmayın. Saç derisini, saçlarını, boynunu, yüzünü, burnunun çevresindeki kuru sümükleri temizlemek için yumuşak bir bez kullanın.

Banyo faslı sona erdiğinde bebeğinizi nazikçe kurulayın, temiz bezini bağlayın ve temiz kıyafetler giydirin.

9.Yenidoğan Bebekle Oynarken, Onu Taşırken Ve Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeğin iç organları çok narindir. Bu yüzden onu sert ve hızlı bir şekilde sallamaktan kaçınmalısınız. Oynamak amacıyla da havaya da atmayın, zira bu tehlikeli olabilir.

Bebeğe temas etmeden önce elleriniz tertemiz olmalı. Buna her seferinde dikkat edin. Yeni doğanların bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiş durumdadır, bu yüzden enfeksiyonlara karşı hassas olurlar.

Her gün kısa bir süre için karnının üstüne yatırın, böylece boynu ve sırt kasları güçlenir. Ayrıca, bu şekilde yana doğru bakacağından, görüş açısı da genişler.

Bebeğinizi dışarıya çıkarırken arabasına veya taşıyıcısına güvenli bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun.

10.Tırnak Temizliği

Dünyaya yeni gelmiş bebeklerin tırnakları çok hızlı uzar. Yüzünü veya vücudunu çizmemesi için bebeğin tırnaklarını her zaman kısa tutmak gerekir. Tırnakları yumuşak olur, ona göre bir makas kullanın. Aynı zamanda hassastırlar. Çok derin keserseniz bebeğin canı yanabilir. Bu işi bebek uyurken nazik bir şekilde yapmayı deneyebilirsiniz. Batmalara yol açabileceğinden, tırnak kenarlarını fazla kırpmamaya dikkat edin.

Bir önceki yazımız olan İyi Bir Ebeveyn Olmak İçin Yapmanız Gereken 6 Şey başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …