Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Sıcak Havalarda Bebek Ve Çocuk Bakımı

Bebeklerin ve çocukların sıcak havalarda dikkatle izlenmesi gerekir, çünkü hastalanma riski yetişkinlerinkinden daha yüksektir. Daha az terledikleri için vücutları yeterince soğumaz ve hareketli oldukları zamanlarda daha fazla ısı üretirler. Aşağıda sıcak havalarda bebek ve çocuk bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken noktaları görebilirsiniz.

Hatırlamanız Gereken Şeyler

*Bebeklerin ve çocukların vücutları sıcakta hızlı bir şekilde ısınır ve su kaybeder.

*Sıcak havalarda bebeğinizi emzirmeyi veya biberonla beslemeyi sıklaştırmalısınız.

*6 aylıktan büyük bebekler ve çocuklar sıcak mevsimlerde ekstra sıvı almalıdır ve bunun için en iyi alternatif sudur.

*Çocuklarınızı arabada bir an bile yalnız bırakmamalısınız.

*Çocuğunuzu sıcak havaya uygun bir şekilde giydirmeye dikkat etmelisiniz.

Yeterince Sıvı Tüketmenin Önemi

Bebekler ve susadıklarını söyleyemeyecek kadar küçük olan çocuklar sıcaklarda sıklıkla emzirilmeli veya fazladan sıvı tüketmeleri sağlanmalıdır.

Emzirilen veya biberonla beslenen 6 aylıktan küçük bebeklerin hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde daha sık beslenmeleri gerekir. Doktor tarafından tavsiye edilmedikçe ayrıca su veya başka içecekler vermeye gerek yoktur.

6 aylıktan büyük bebeklere, emzirdikten veya biberonla besledikten sonra az miktarda kaynatılıp soğutulmuş su verilebilir.

Bebeğiniz sıcak havalarda meme emerken ten tene temastan rahatsızlık duyabilir. Bunu önlemek için emzirme sırasında ikinizin arasına bir havlu veya bebek bezi koymayı deneyebilirsiniz.

Bir bebeğin yeterince sıvı aldığını gösteren başlıca işaret, bezini 24 saat içinde en az 6 – 8 kere ıslatmasıdır.

Küçük çocuklarınıza gün boyunca ana içecek olarak su vermelisiniz. Hazır meyve suları ve gazlı içecekler tavsiye edilmez.

Daha büyük çocuklar, oyun oynamak gibi etkinliklerle meşgul oldukları için su içmeyi unutabilirler. Onları düzenli olarak su içmeye teşvik etmelisiniz.

Giyim

Bebeklere ve çocuklara yazın pamuklu gibi sağlıklı kumaşlardan dikilmiş hafif, bol kıyafetler giydirmek gerekir.

Ayrıca geniş kenarlı bir şapka ve uygun bir güneş kremi de kullanmalısınız.

Ortam

Çocuğunuzu uyutmak için evin en serin, en çok hava alan odasını tercih edin. Perdeleri kapatarak ısıyı dışarıda tutun ve temiz havanın beşiğin veya karyolanın çevresinde dolaştığından emin olun. Bebeği nemli bezlerle serinletin ve etrafındaki havayı da serinletmek için beşiğinin etrafına ıslak havlu ya da çarşaflar asın. Gereğinden daha soğuk olmadığından emin olmak için de ortamı sık sık kontrol edin.

Bebekleri sıcaktan rahatsız olabilecekleri bir bebek arabasında uyumaya bırakmayın.

Bebeğin beşiğinde uyurken sıcaktan çok etkilenmemesi için

Ilık suyla yapılan banyolar sıcak havalarda bebek ve çocuk bakımı rutininin önemli bir parçasıdır. Bu sırada soğuk su veya buz kullanmaktan kaçının.

Çocuğunuzun bulunduğu odada bir fan varsa onu sadece hava dolaşımı için kullanın, çocuğa doğru yönlendirmeyin. Fana dokunamayacağından da emin olun.

Klima kullanıyorsanız odanın fazla soğumamasına dikkat edin.

Eviniz çok sıcaksa bir arkadaşınızın veya akrabanızın daha serin olan evini veya yakındaki bir alışveriş merkezini ziyaret edin.

Açık Havada

Mümkünse, özellikle günün en sıcak saatleri olan 11.00 – 16.00 arasında çocuklarınızı içeride tutun. Faaliyetlerinizi sabahın erken saatleri veya akşamüstü için planlayın.

Bebeğinizle veya çocuğunuzla beraber dışarıya çıkmak zorundaysanız gölgede kalmaya dikkat edin. Çocuğunuza rahat kıyafetler giydirin ve geniş kenarlı bir şapka takın. Tenini tamamen kaplamayacak şekilde, az miktarda 30 veya daha yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanın.

Çocuğunuz bir açık hava etkinliği veya egzersiz yapıyorsa düzenli olarak mola vermesini ve bol miktarda sıvı almasını sağlayın.

Arabalar

Bebekleri, çocukları ve evcil hayvanları bir arabanın içinde bir an için bile yalnız bırakmayın. Park halindeki bir arabanın içindeki sıcaklık, dışarıya göre 30 – 40 derece daha yüksek olabilir. Sıcaklık artışının büyük kısmı aracın kapatılmasından sonraki ilk 5 dakikada meydana gelir ve camları 5 santim aşağıya indirmek sıcaklıkta ancak çok hafif bir düşüşe yol açar.

Arabadaki bebe koltuğunu asla bir örtü veya havlu ile örtmeyin. Bu, çocuğun etrafında dolaşan havanın ısınmasına sebep olur. Pencerelere gölgelikler asın.

Uzun bir araba yolculuğu planlıyorsanız havanın serinlediği saatleri tercih etmeye çalışın.

Bebek / Çocuk Arabaları

Sıcak havalarda bebek veya çocuk arabasının üstüne hafif bir bez örtün. Havayla teması önleyen kalın şeyler kullanmayın. Kapalı bir çocuk arabası çok ısınabilir. Mümkünse arka paneli sökün veya yaz sezonu için daha açık bir araba kullanın.

Sıcak Havalarda Çocuk Bakımı İçin Diğer İpuçları

Bazı ilaçların sıcaklığa bağlı hastalık riskini arttırabileceğini unutmayın. Ayrıca, kimi ilaçlar, yüksek ısıya maruz kaldıkları zaman etkileri azalır veya daha toksik olabilirler. Çoğu ilacın 25 derecenin altında veya buzdolabında saklanması gerekir. Çocuğunuza verdiğiniz ilaçların etiketlerini inceleyin veya bir eczacıya danışın.

Soğuk Yiyecekleri Tercih Edin

Dondurulmuş meyve parçaları küçük çocuklar için iyi bir alternatif olabilir. Yaz mevsiminde çocuklarınızı sıklıkla, fakat küçük porsiyonlarla besleyin ve sıcak yemek tüketimini minimuma indirin.

Bir önceki yazımız olan Çocuğunuz Sinirlendiği Zaman Kaçınmanız Gereken 7 Hareket başlıklı makalemizde çocuğunuz sinirlendiği zaman hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …