Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Mutfak Temizliği İçin Pratik Fikirler

Birçok evde en çok kullanılan bölüm olan mutfak, aynı sebeple genellikle günlük olarak temizlenir. Fakat belli aralıklarla detaylı bir mutfak temizliği de yapmak gerekir. Aşağıda bunu nasıl yapmanız gerektiğiyle ilgili pratik fikirler bulabilirsiniz.

*Ocağı her kullanımdan sonra temizleyin. Aksi takdirde üzerinde biriken kirler yüzeye iyice yapışır ve çıkmaları daha zor olur. Detaylı ocak temizliği için önce ocağın ızgaralarını çıkarıp deterjan kullanarak yıkamanızı tavsiye ederiz. Ocağın yüzeyini karbonat ve limon suyuyla temizleyebilirsiniz. Önce biraz karbonat serpin, üstüne limon suyu ilave edin ve bulaşık süngerinin sert kısmıyla yüzeyi ovun. Durulama suyuna da biraz beyaz sirke ekleyebilirsiniz. Kirlerin üstünden bulaşık deterjanı dökülmüş süngerle hafifçe geçip 5 dakika kadar bekledikten sonra durulamayı da tercih edebilirsiniz. Hazır bir temizlik malzemesi kullanacaksanız krem formunda olanlardan kullanın.

*4 – 5 haftada bir buzdolabı temizliği yapmanız iyi olur. Bunun için önce dolabın içini gözden geçirip atılması gereken şeyler varsa atmanızı tavsiye ederiz. Bütün katları ve bölmeleri boşalttıktan sonra dolabın içini silmek için bir kovayı yarısına kadar doldurup içine 4 yemek kaşığı sirke veya 2 yemek kaşığı karbonat ekleyip iyice karıştırın. Buzdolabının her yerini bu karışımla sildikten sonra toz bırakmayan kuru bir bezle bir kere daha silin. Başka bir alternatif olarak dolabın içine bulaşık deterjanına bulanmış ıslak bezle silip daha sonra deterjansız bezle iyice durulamayı da tercih edebilirsiniz.

Metal ve cam rafları ayrıca yıkayabilirsiniz. Sıcak su cam rafları güzel temizler ama önce rafın oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

*Derin dondurucuyu temizlemek için önce fişini çekin. Varsa içindeki atılması gereken yiyecekleri atın. Diğerlerini güneş ışığı almayan bir yere koyup üstlerini örtün. Dondurucudaki buzlar panelden ayrılmaya başladığı zaman buzları bir tahta kaşık kullanarak yerlerinden oynatın ve alın. Bu işlem için sivri aletler kullanmaktan kesinlikle kaçının. Boşalmış olan dondurucuyu temizlemek için fısfıslı bir şişeye koyulmuş, içine birer yemek kaşığı sirke ve karbonat eklenmiş su kullanabilirsiniz. Şişeyi iyice çalkaladıktan sonra içindeki karışımı dondurucunun her tarafına sıkın ve sonra sünger kullanarak silin. Derinlemesine bir dondurucu temizliği yapmaya niyetliyseniz aynı şeyi bir kere daha yapın. Sonra kuru bir bez kullanarak dondurucunun içini iyice kurulayın. Islanmış bezi kullanmaktansa, gerekirse 2 – 3 ayrı kuru bez kullanın. Kurulamayı mükemmel bir şekilde yapmanız önemlidir, dondurucunun içinde hiç nem kalmamalı. Girintili çıkıntılı yerler için kuru bezi bir tahta veya metal parçasına sararak kullanabilirsiniz. Daha sonra, kötü kokular oluşmaması için dondurucunun içine bir parça buruşturulmuş saman kağıdı (A4 kağıdı kadar), derin bir kabın içine koyulmuş 200 gram karbonat veya kapağında delikler açtığınız plastik bir kabın içine koyulmuş 10 ml vanilya özütü kullanabilirsiniz.

*Mutfağın kirlenmeye, bakteri üretmeye en müsait yüzeyi olan mutfak tezgahını temizlemek için sirke veya limon kullanabilirsiniz. Sararmış mutfak tezgahı için şu yöntemi denemenizi tavsiye ederiz: Yüzeye tuz serpin ve ardından kullanılmış bir limonun iç kısmıyla iyice ovun.

*Mutfak dolaplarını temizlemek için dolaplarını boşalttıktan sonra bulaşık deterjanı ve sirke eklenmiş suyla silin. Sonra ıslak bir bezi sık sık yıkayarak iyice durulayın. Daha sonra kuru bir bezle, hiçbir yerde ıslaklık kalmayacak şekilde kurulayın.

*Küçük ev aletlerini kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde temizleyin.

*Bulaşıklığı temizlemek için alt kısmında yer alan, suların biriktiği kısmı deterjan, sabun, çamaşır suyu gibi temizlik malzemelerinden biriyle yıkayın. Üst kısmını da lavaboda veya küvette deterjanla yıkayabilirsiniz.

*Arada bir çöp kovası temizliği yapmak kovanın kötü kokmasını engeller. Bunun için kovayı boşaltın, içine bir miktar temizlik malzemesi koyup üstüne sıcak su ekleyin. Biraz bekledikten sonra içindeki suyu döküp durulayın. Dışını da küvette önce deterjanla yıkayıp sonra durulayabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Yaşlı Bakıcısı Seçimi Ve Evde Yaşlı Bakımı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …