Hızlı Ve Etkili Temizlik İçin İpuçları
Ev temizliği yapmayı eziyet olarak görenlerdenseniz bunun sebebi hızlı ve etkili temizlik yapmayı bilmemeniz olabilir. Temizlik sistemli, planlı bir şekilde yapıldığı taktirde çok zorlanmadan altından kalkılabilecek bir iştir. Ayrıca her gün ufak tefek işler yaparak temizlik gününe çok fazla iş kalmasını engelleyebilirsiniz. Aşağıda göreceğiniz pratik temizlik yöntemlerini dikkate alarak temizliği kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz, böylece daha keyifli şeylere ayıracak daha çok zamanınız olur.
*Her gün belli bir dolabın çekmecelerini silip düzenlemek, kitaplığın veya vitrinin tozunu almak, giyim eşyalarını katlamak gibi işler yapın. Kıyafetlerinizi salonda TV seyrederken katlayabilirsiniz örneğin. Buna başlamadan önce dolabınızın tozunu alıp kurumaya bırakın, bir süre sonra da katladığınız şeyleri güzelce yerlerine yerleştirin. Veya TV dolabının tozunu alın, DVD’leri düzene koyun, evraklarınızı düzenleyin. Böylece bu az zaman alan işler aklınızdan bir süre için silinmiş olur.
*Mutfakta çalıştığınız zaman mutfağı derleyip toplayarak çıkın. Bunu yapmaya birkaç kere boş verdiğiniz zaman burada daha sonra canınızı sıkacak işler birikecektir; bulaşıkları sudan geçirmek veya tezgahla lavaboyu güzelce silmek gibi. Normal şartlarda 5 – 10 dakikada halledebileceğiniz bu işler, biriktirirseniz zaman alacak işler haline gelir.
*Mutfak, banyo gibi alanlarda her gün lavabo, küvet veya klozet temizliği, rafların silinip elden geçirilmesi, havlu dolabının düzenlenmesi gibi işler yapın.
*Duşa girmeden önce ve çıktıktan sonra küveti veya duş kabinini temizlemeyi alışkanlık haline getirin. Böylece genel bir banyo temizliği yapacağınız zaman bu işe fazla zaman ayırmanız gerekmez.
*Önemli bir pratik temizlik yöntemi de şudur: Ne yaparsanız yapın, ardından o ortamı şöyle bir olsun düzenleyin. Kıyafet seçmeye çalışırken yatağınızın üstüne koyduğunuz parçaları hiçbir zaman orada bırakmayın örneği, her zaman yerlerine geri asın.
*Sıklıkla kısa süreli olarak toz alın. Televizyonu silin, 1 – 2 odanın cam kenarlarını, salondaki koltukların kenarlarını silin, sehpaların tozunu alın, ayakkabı dolabını silin. Aklınızdaki “Yapılması gerekenler” listesinden sildiğiniz her iş yükünüzü hafifletir.
*Oyuncaklar, gazeteler, tokalar, çoraplar, faturalar…bunları asla dağınık bırakmayın, 5 – 10 dakikanızı ayırıp yerlerine koyun.
*Çamaşırları çok biriktirmeyin. Belli bir kategorideki kirlilerden yeterince biriktiği zaman onları makineye atmak için beklemeyin.
*Etkili temizlik ürünleri kullanın ve belli bir iş için üretilmiş bir deterjanı başka işler için kullanmayın.
Bir önceki yazımız olan Özel Şoför Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? başlıklı makalemizde özel şoför ve özel şoför seçerken hakkında bilgiler verilmektedir.