Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Hasta Odası Nasıl Olmalıdır?

Evde hasta bakımı yapmak söz konusuysa hastanın özeli bir odası olmasını sağlamak gerekir. Bulaşıcı hastalık durumunda bu zaten zorunludur, öyle olmasa bile ideal olan hastanın ayrı bir odası olmasıdır. Hasta odası düzenleme işi önemlidir; ortamın temiz ve düzenli olmasını sağlamak sadece hastanın değil evdeki diğer kişilerin sağlığı için de önemlidir. Odanın ısısı ve nemi normal şartlar seviyesinde olmalıdır. (Isı: 18-22 derece, nem: yüzde 45-55) Bu oda gürültüden, yüksek sesten uzak olmalı; hastayı fiziksel tehlike ve yaralanma riskinden koruyacak şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca odanın hoşa gitmeyen kokulardan arındırılması gerekir.

Hasta odasının aydınlık, havadar ve düzenli olmasını sağlamalı; odayı sürekli havalandırmalı, yaz aylarında aşırı güneş almasını engellemelisiniz. Pencerede sineklik olması iyi olur. Madenden yapılmış karyolalar temizlik kolaylığı açısından daha avantajlıdır. Eğer hasta bir çocuksa korkuluklu bir karyolayı tercih etmelisiniz. Hasta yatağı fazla yumuşak ve çukur olmamalıdır. Çok alçak da olmamalıdır ki hasta bakımı yapan kişi rahatça hareket edebilsin. Yatağın her zaman temiz, düzgün ve kuru olması gerekir. Muşamba veya yatak koruyucu ürünler kullanarak yatağın ıslanmanızı önleyebilirsiniz. Yatak çarşafı her zaman çok temiz ve gergin olmalı, hastaya ağırlık vermeyecek ince ve hafif bir yorgan kullanılmalıdır. Yatalak bir hasta söz konusu değilse hasta odası hazırlarken komodin, yemek masası ve sandalyeyi yatağın yakınına koymalısınız. Odada ikinci bir yatak ya da sedir (oturabilen hastalar için koltuk) bulunması iyi olur, böylece hasta yatağının düzeltilmesi sırasında hastanın oturabileceği veya yatabileceği bir yer hazır olacaktır. Hastanın devamlı kontrol altında tutulması gerekiyorsa ikinci bir yatak odada kalacak diğer kişi için zaten gerekecektir. Odanın büyüklüğü yeterliyse doktor ve ziyaretçiler içinde birkaç sandalyeyle bir masa koymak iyi olur.

Her halükarda bir hasta odasının temiz olması ve hoş görünmesi gerekir. Hastanızın bilinci açıksa, kendisi etrafında olan bitenin farkındaysa süslemeye biraz özen gösterebilirsiniz; birkaç dekoratif aksesuar, güzel bir resim hem odayı güzelleştirir hem de hastaya moral verir. Hasta odasında hastanızın durumuna göre radyo veya televizyon bulundurmanız da gerekebilir.

Bir önceki yazımız olan Yaşlı Hasta Bakımı Nasıl Yapılmalı? başlıklı makalemizde evde sağlık hizmetleri, yaşlı bakıcısı ve yaşlı hasta bakımı hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …