Engelli çocuğu olan ailelere öneriler
- Büyük bir heyecanla beklediğiniz o gün geldi, doğum gerçekleşti ve dünyaya gelen çocuğunuzun engelli olduğunu öğrendiniz. Veya gayet sağlam, sağlıklı ve hareketli bir birey olan çocuğunuz bir kaza veya hastalık sonrasında şu veya bu derecede engelli hale geldi. Şoka girmemeniz neredeyse mümkün değil. Fakat en kısa zamanda bu durumu kabullenmek için bütün gücünüzü sarf etmeniz gerekiyor, ailenizin mutluluğu ve çocuğunuzun olabildiğince sağlıklı bir hayat sürmesi için bu zorunlu.
- Engelli çocuk ailesi tarafından olduğu gibi kabul edilmezse dışarıdan gelecek merak vb. tepkilerin tolere edilmesi çok daha zor olur. Akrabalar, komşular, sokaktaki veya toplu taşıma araçlarındaki insanlar arasından engelli kişiyi büyük bir merakla izleyenler olacaktır, yetişkinler değilse bile küçük çocuklar incitici tepkiler verebilecektir. Siz çocuğunuzu kabullenirseniz bu tip olaylardan çok fazla etkilenmezsiniz ve onun toplum tarafından kabul edilmesinin de önünü açarsınız.
- Erken teşhis engelli bir çocuk için son derecede önemlidir. Hiç zaman kaybetmeden sağlık ve eğitim konusunda araştırma yapmaya, önlemler almaya başlamalısınız.
- Çocuğunuzu dış dünyadan, sosyal ortamlardan uzak tutmayın; onu eve kapatmayın, götürebileceğiniz her yere götürün. Onunla konuşun, sorularına sabırla cevap verin; tekrar tekrar aynı şeyi sorsa bile. İnsanların bakışlarına aldırmayın, siz yapılması gereken şeyi yapıyorsunuz; buna devam edin.
- Çocuğunuzun yapabileceği şeyleri onun yerine başka biri yapmamalı. Çok az bir potansiyeli olsa bile bunu kullanmasına fırsat verin.
- Bir engelli çocuk bazı şeyleri yapabilir, bazı şeyleri yapamaz. Eğitim alırsa, kendisine sabır ve anlayış gösterilirse bugün yapamadığı şeylerin bir kısmını olsun yapmayı öğrenebilir. Çocuğunuzun özelliklerini gerçekçi bir şekilde kabul edin ve ondan yapabileceği şeyleri bekleyin. Fazlası için üstüne yüklenirseniz sıkıntı duyar ve başaramadığı zaman kendine olan güveni azalır. Bu yüzden içine de kapanabilir.
- Çocuğunuz engelliyse onun sağlıklı, sorunsuz bir çocuktan daha çok korunmaya ihtiyacı olabilir. Fakat bu korumacı tavrı abartmayın.
- Tutarlı olun, anneyle babanın izin verdiği ve vermediği şeyler aynı olmalıdır. Çocuğunuzun size duyduğu güveni ve inancı sarsmamanız da çok önemli. Tutabileceğiniz sözleri verin ve söylediğinizi mutlaka yapın.
- Engelli çocuğa yardımcı olmakla tüm ihtiyaçlarını onun adına karşılamayı karıştırmayın. Çocuğa bir şey öğretileceği zaman aileden biri ona model olmalı, buna rağmen yapamıyorsa sözlü ve fiziksel olarak yardımcı olunmalı. Çocuk ne kadar çok şeyi kendi başına yapabilirse o kadar bağımsız olur. Bir gün onun yanında olamamanız ihtimali de var, bunu unutmayın ve kapasitesinin yettiği her şeyi kendisinin yapmasına izin verin.
- Çocuğunuz sessiz ve sakin bir şekilde istediğiniz şeyi yapıyor, çevreye herhangi bir zarar vermiyor diye ona ilgisiz kalmayın. Böyle zamanlarda da onun varlığının farkında olduğunuzu belli edin.
Bir önceki yazımız olan Üniversiteli oyun ablaları başlıklı makalemizde çocuk bakıcısı, oyun abisi ve oyun ablası hakkında bilgiler verilmektedir.
Comments for this post are closed.