Dışarıda Oynamanın Çocuk Gelişimi Üzerindeki 4 Etkisi
Çocuğunuz sıkıldığı zaman ona “Dışarı çık ve oyna!” demenizin onun oyalanmasını ve eğlenmesini sağlamanın dışında birçok faydası olduğunu biliyor musunuz? Dışarıda oynamak çocuk gelişimi için gerçekten çok etkili ve yararlıdır. Günümüzde, çocuklar canları sıkıldığında daha çok bilgisayar oyunları oynamayı, sosyal medya platformlarında zaman geçirmeyi veya televizyonda bir şeyler izlemeyi tercih ediyorlar. Hatta bazen ebeveynler veya bakıcılar da bunu destekliyor, zira böylece çocuklar sorun çıkarmadan, sessiz ve sakin bir şekilde zaman geçirmiş oluyorlar. Oysa mevsim ve ortam uygun olduğunda çocukları dış mekan oyunları oynamaya teşvik etmek gerekiyor. Bu tip oyunlar çocukların dil gelişimi ve fiziksel gelişimi üzerinde olumlu etki yapıyor, araştırmacı – maceracı yönlerini destekliyor, kendilerine has özelliklerinin ortaya çıkmasına yardım ediyor. Şimdi bu maddeleri biraz açıklayalım:
1.Fiziksel Gelişim
Egzersiz yapmanın güçlü ve sağlıklı bir vücuda sahip olmaya yardımcı olduğunu herkes bilir. Ama oyunlar da egzersiz kadar, hatta bazen daha fazla etkilidir.
Çocuğunuz dışarıda oynarken onu izleyin; dökme, gerdirme, itme, çekme, indirme, kaldırma, tutma, fırlatma, sıçrama gibi hareketler yaptığını göreceksiniz. Dışarıda oynamak çocukların ince motor becerilerini, vücutlarını kontrol etme ve dengede tutma yeteneklerini geliştirir, el – göz koordinasyonu kurmayı öğrenmelerine yardım eder. Bu gibi becerileri kazandırdıklarından ötürü, oyunlar asla “Zaman kaybı” değildir.
Küçük çocuklar, ekranın önünde pasif bir şekilde oturmak yerine, duyularını aktif olarak kullandıkları oyunları oynamaya teşvik edilmelidirler.
2.Dil Gelişimi
Çocuklarda dil gelişimi oyunlar sırasında doğal olarak gerçekleşir. Aralarında sohbet ederken kelime hazineleri zenginleşir, kavramları daha iyi anlarlar, iletişim becerileri gelişir.
Birlikte bir kale inşa etmeye çalışan çocukların neler konuşacağını düşünün. Birbirlerine şu tarz şeyler söyleyeceklerdir:
“Çatıyı kaldırmak için uzun bir çubuk bulmamız lazım.”
“Orası çok çarpık oldu.”
“Bu daha iyi. Şimdi bağlamak için bir ipe ihtiyacımız var.”
Oyun sırasında ortaya çıkan durumlar çocukların dil becerilerini geliştirir. Bir yandan sorularını ve deneyimlerini ifade ederken, bir yandan da problemleri çözmek için fikirler üretirler.
3.Macera Ve Keşif
Oyunlar çocuklar için birer maceradır aynı zamanda. Sıcak, yuvarlak taşları, üstlerinden süzülen suları, parmaklarının arasından damlayan kumu, yaprakların dokusunu, kaba ahşabı, çamuru ve daha birçok şey üzeriden çevreyi ve doğayı keşfederler. Vızıldayan arıların, rüzgarın, hışırdayan yaprakların sesi, arkadaşlarının bağırışları sesleri, nemli otların veya taze ekmeğin kokusu kokuları algılamalarına ve ayırt etmelerine yardım eder. Hayal gücü, ona keşifleri için yeni kapılar açar. Bir prenses, ejderha avcısı, itfaiyeci veya doktor; ne olursanız olun, oyunların dünyası harika bir dünyadır. Çocuklar oynarken yapabilecekleri ve olabilecekleri şeylerin hayalini kurarlar. Ayrıca, alternatif üretme ve seçim yapma becerileri ile yaratıcılıkları da gelişir.
4.Kendine Özgü Taraflarının Ortaya Çıkması
Oyunlar çocuklara kendi kimliklerini araştırma, “Ben kimim?”, “Ben kim değilim?” sorularının cevaplarını bulma olanağını verir. Oyunlar sırasında farklı rolleri denerken kapasiteleri, sevip sevmedikleri, iyi olup olmadıkları konumlar ve durumlar hakkında fikir edinirler. Nerede, nasıl ve ne oynadığı ve seçtiği kimlik, bir çocuğun kendine has yönlerini doğal bir şekilde ortaya çıkarır.
Bir önceki yazımız olan Çocuğunuza "Dediğim Gibi Ve Yaptığım Gibi Yap" Mesajını Verin başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.