Çocukların Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 12 Yolu
Bağışıklık sistemi çeşitli sebeplerle zayıf kalmış olan çocuklar daha sık hasta olur ve daha uzun sürede iyileşirler. Nedeni çoğu zaman sağlıksız beslenme olan bu durum hem çocuğun kendini kötü hissetmesine, hem de ebeveynlerinin strese girmesine yol açar. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek hayatını her bakımdan kolaylaştırmak demektir; hastalıklara karşı dirençli olan çocuklar daha neşeli ve hareketli olurlar, kafaları daha iyi çalışır, sosyal etkinliklerden ve okuldan uzak kalmaları gerekmez.
Yeni doğanlarda bağışıklık sisteminin fizyolojik gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli şeyler bebeği anne sütü ile beslemek, enfeksiyon hastalığı geçirenlerden uzak tutmak, rutin aşıların yapılmasına özen göstermek ve hijyen konusunda dikkatli olmaktır.
Sağlıklı beslenme güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmanın olmazsa olmaz koşuludur. Yeterince vitamin ve mineral almamak insan vücudunda çeşitli sorunlara sebep olur. Önce bu sorunları kısaca gözden geçirelim:
*A vitamini eksikliği büyüme ve gelişme geriliğine, cilt kuruluğuna, saçların güçsüz olmasına, sıklıkla enfeksiyon kapmaya ve ağız içinde yaralar oluşmasına sebep olur.
*B vitamini grubu eksikliği saçların zayıflamasına ve cilt sorunlarına, halsizliğe ve sinir sisteminin bozulmasına yol açar.
*C vitamini grubu eksikliği vücutta çıkan yaraların iyileşmesini geciktirir, alerjiye ve tekrarlayan enfeksiyonlara yol açar, diş eti kanaması sorununa sebep olur.
*E vitamini eksikliği yaraların iyileşme sürecinin uzamasına yol açar, cildi kurumasına ve darbelere karşı güçsüz hale gelmesine, örneğin kolayca morarmasına sebep olur.
*Demir eksikliği çeken bir kişinin zihinsel fonksiyonlarında bozulmalar olur. Yeterince demir almamak ayrıca halsizliğe, kansızlığa, iştahın azalmasına ve soğuğa karşı tahammülsüz olmaya yol açar.
*Çinko eksikliği iştahsızlığa, gelişim geriliğine, iştahsızlığa, tekrarlayan enfeksiyonlara, tat ve koku alma duyularının zayıflamasına neden olur. Tırnakların lekelenmesine yol açar.
*Magnezyum eksikliği kabızlığa, unutkanlığa, iştahsızlığa ve alerjiye sebep olur. Kişinin huzursuzlanmasına ve kaslarının seğirmesine yol açar.
*Selenyum eksikliği kişinin sıklıkla enfeksiyon kapmasına sebep olur, kanserin yayılmasını kolaylaştırır.
*Kalsiyum eksikliği unutkanlık, huzursuzluk ve halsizliğe yol açar. Yeterince kalsiyum almamak hiperaktiviteye, alerjilere ve kas seğirmelerine de sebep olur.
Çocukların Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
1.Anne sütü bebeklere verilebilecek en faydalı, en etkili besin maddesidir. Şartlar uygunsa bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin. 6. aydan sonra ek gıdalara başlamak gerektiğini de unutmayın. Anne sütünün yetersiz kalması durumunda buna 4. ayda başlamanız gerekir.
2.Çocuğunuzun yeterince çinko alması için ona özellikle kırmızı et, tavuk eti ve yoğurt yedirin. Yoğurda mutlaka önem vermelisiniz. Düzensiz bağırsak hareketleri bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Yoğurt, bağırsak florasını düzenleyen bir gıda maddesidir.
3.Kırmızı renkli meyvelerle narenciye türünden meyveler bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek açısından etkilidir. Bebeğinize A ve C vitaminleri içeren bu meyveleri vermeye başlamadan önce herhangi bir gıdaya alerjik tepki verip vermediğini tespit etmeyi unutmayın.
4.A, C ve E vitaminlerinden yana çok zengin bir meyve olan avokadoyu püre veya dilim halinde tüketmesini sağlayın ya da salatalara ekleyin.
5.Bir yaşını geçen bebeğinize soğan ve sarımsak vermeye başlayın. İkisi de antibiyotik işlevi görecek derecede güçlü sebzelerdir.
6.Çocuğu soğuk algınlığından korumak için yapmanız gereken en önemli şey yeterince C vitamini almasını sağlamaktır.
7.Mango, havuç ve kayısı beta karoten içerdikleri için bağışıklık sistemini ciddi derecede destekleyen meyvelerdir. Bu meyveleri bebeğe çiğ olarak vermeye çalışın.
8.Mevsimlik taze sebze ve meyveler C vitamininden yana zengindir. Çocuğunuzun günlük menülerinde bunlara mutlaka yer vermelisiniz.
9.Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gereken şeylerden biri de paketlenmiş sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmalarına dikkat etmektir. Bu konuda doğru örnek olmaya dikkat edin. Evde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmaya dikkat edin. Çocuğunuzu şekerli, unlu hazır atıştırmalıkların, fast food türü beslenmenin ve marketlerdeki gazlı içeceklerin zararları konusunda sabırla bilgilendirin.
Okul öncesi dönemdeki çocuklar oldukça hareketli olurlar, bu da daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaları demektir. Çocuğunuza öğün aralarında meyve, evde pişirilmiş tam buğday unlu, şekersiz veya çok az şekerli kek ya da bisküvi gibi atıştırmalıklar vererek enerji kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Kaybettiği enerjiyi faydasız, boş gıdalardan almasını engellemek için kahvaltıda bal veya pekmez yedirebilirsiniz.
10.Çocuğunuza kutulanmış meşrubatlardan değil, evde sıktığınız taze meyve sularından verin.
11.Haftanın 1 veya 2 gününde sofrada balık bulundurun. Balık ve diğer deniz ürünlerinde bulunan selenyum E vitaminiyle birlikte çalışan güçlü bir antioksidandır. Yumurta, fındık, ceviz ve hindi eti de selenyum içerir.
12.Yetersiz ve düzensiz uyku çocukların karanlık ortamda ve derin uyku halinde salgılanan melatonin hormonunun etkilerinden faydalanamamalarına sebep olur ki bu etkilerden biri de bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bu yüzden çocuğunuzun uyku düzenine dikkat edin, yaşının gerektirdiği kadar uyuduğundan emin olun.
Bir önceki yazımız olan Bebeklerde Ayrılık Korkusu Ve Baş Etme Yolları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.