Çocukları Okula Hazırlamanın 12 Yolu
Evin çocuğunun okula alıştırılması bazı ailelerde ciddi bir problemdir. Yaşlarına uygun kişisel ve sosyal becerileri edinmesi sağlanmış olan çocuklar bu konuda daha az zorlanırlar. Öz bakım becerilerini kazanmamış bir çocuk okul hayatında güçlük çeker. Ayrıca çocuğun dinleme, kendini ifade etme ve dikkatini toplama gibi konularda da ailesi ve varsa bakıcısı tarafından eğitilmiş olması gerekir. Gidilecek okulun belirlenmesinden sonra aşağıdaki önerileri uygulamak, çocukları okula hazırlamak açısından işe yarayacaktır:
1.Okul hayatının olumlu yönlerinden, öğreneceği yeni şeylerden, yeni arkadaşlar edinmenin ve farklı oyunlar öğrenmenin keyifli olabileceğinden söz edin.
2.Okulların açılmasından en az 1 – 2 hafta önce olmak üzere, çocuğunuza okula başlamaya ve okul hayatına dair masallar, öyküler anlatmaya başlayın. İlköğretim dönemindeki fotoğraflarınızı gösterin, anılarınızı anlatın. Kuşkuları olmasının normal olduğunu, bir sürü çocuğun benzer şeyler yaşadığını belirtin. İlk başta sizin de endişelendiğinizi, ama zamanla alıştığınızı ve orada mutlu zamanlar geçirdiğinizi söyleyin. Çocuğunuzla okulculuk oynayın.
3.Herhangi bir sorun çıkması halinde yardımcı olmaya, destek vermeye hazır olduğunuzu ifade edin.
4.İlk günlerde okula giderken ona eşlik edeceğinizi, ama kısa bir zaman sonra bu durumun değişeceğini anlatın. Okulda onunla geçirdiğiniz zamanı aşamalı olarak azaltın. Bu süre her çocuk için aynı değildir, ancak, 1 – 2 haftadan fazla sürmemesi tavsiye edilir.
5.Çocukları okula hazırlamak için yapılması gereken şeylerden biri de gidecekleri okulu birkaç gün önceden ziyaret etmektir. Mümkünse öğretmeniyle sizinle beraberken tanışsın. Okul yönetimi bir oryantasyon etkinliği düzenlerse buna mutlaka katılın. Okula önceden birkaç arkadaş edinmiş olarak gitmek çocukların sürece uyum sağlamasını kolaylaştırır.
6.Okulla ilgili süreçleri çocuğunuza önceden net bir şekilde anlatın. Çocukların orada derslere girdikten ve teneffüslerde dinlenip eğlendikten sonra ebeveynleri tarafından alındıklarını veya onları evlerine götürecek servislere bindiklerini söyleyin. Okulda çalışan herkesin paydos zamanı gelince evlerine gittiklerini, ertesi gün hazırlanıp yine geldiklerini, düzenin bu şekilde devam ettiğini açıklayın. Bu süreci, ders saatleri bitince güvenli bir şekilde eve döneceklerini kesin bir şekilde bilmek çocukları rahatlatır, endişelerini azaltır.
7.Çocuğunuza okula gidecek olmakla ilgili duygu ve düşüncelerini anlatmaya teşvik edin. Bu konuda merak ettiği her şeyi sorabileceğini söyleyin. Sorularını net ve anlaşılır bir şekilde cevaplayın.
8.Okula gideceği gün ev saatlerle gitmeyeceği günler konusunda önceden bilgi verin.
9.Okulun açılma gününden bir önceki akşam, sabah uyanınca birlikte okula gideceğinizi söyleyin. Uyandığı zaman da kahvaltıdan sonra çıkacağınızı, kendisi yeni arkadaşlarıyla tanışıp oynarken sizin bekleyeceğinizi, sonra yine beraberce eve geleceğinizi anlatın.
10.Okul çantasına neler koymak istediğini sorun. Seçtiği şeyde bir sakınca yoksa kendisine güven ve rahatlık verecek bir nesneyi ya da oyuncağı almasına itiraz etmeyin.
11.Rahat ve kendinizden emin davranın. Kaygılı olursanız çocuğunuz büyük ihtimalle bunu hisseder ve kendi kaygısı da artar.
12.Çocuğunuzun yanından ayrılırken uzun bir ayrılık sahnesi yaşanmasına meydan vermeyin. Ona kendisini sevdiğinizi ve dersleri bitince gelip alacağınızı söyleyin. Okulda güvende olduğunu eklemeyi de ihmal etmeyin.
Bir önceki yazımız olan Evde Hasta Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.