Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Çocuklarda Nezle Ve Grip

Grip ile nezle arasındaki farklar konusunda bilginiz var mı? Virüslerden kaynaklanan bu iki hastalığın bulguları benzerlik gösterir ama aralarında belirgin farklar da vardır. Çocuklarda nezle ve grip birbirine karıştırılabilir ve bu da yanlış tedavi yöntemleri uygulanmasına yol açabilir.

Nezle (Soğuk Algınlığı / Üşütme)

Genellikle bahar ve kış mevsimlerinde görülen bir hastalıktır. Birçoğumuz üşüttüğümüz için nezle olduğumuzu düşünürüz ama soğuk algınlığı veya üşütme olarak da bilinen bu hastalığın nedeni virüslerdir. Belirtileri burun tıkanıklığı ve akıntısı, kuru öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, boğazda gıcık, ve gözlerin kızarması olarak sıralanabilir. Bazen hafif ateşe ve baş ağrısına da yol açabilir. Bu belirtiler virüslerin vücuda girmesinden birkaç gün sonra ortaya çıkar ve genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Yaşça büyük çocuklar ve yetişkinlerde hafif geçebilecek bir rahatsızlıktır fakat bebekleri daha ciddi boyutta etkileyebilir. 3 aydan küçük bebekleri soğuk algınlığından korumak için bebeğin odasını sıklıkla havalandırmak, hijyen kurallarına dikkat etmek ve kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekir.

Nezlenin aşısı yoktur. Antibiyotiklerle tedavi edilecek bir rahatsızlık da değildir. Nezleye karşı bağışıklık kazanılmaz, ancak çocuk, yaşı büyüdükçe daha seyrek nezle olmaya başlar.

Nezle tedavisi için rahatlatıcı ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Çocuk dinlenmeli ve bolca sıvı tüketmelidir. Odasının havasının kurumamasına da dikkat etmek gerekir.

Grip

Bir solunum yolları enfeksiyonu türü olan grip daha çok kış mevsiminde görülür. Virüslerin yol açtığı bu hastalığın seyri nezleye göre daha ağırdır. Nezle belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar, grip ise kendini ani bir şekilde gösterir. Başlıca grip belirtileri ciddi bir halsizlik, eklem ağrıları, baş ağrısı ve yüksek ateştir. Titremelere, daha çok bel ve omuz bölgelerinde olmak üzere vücut ağrılarına yol açabilir. Grip olan kişi kuru kuru öksürür, hastalık ilerleyince öksürükleri balgamlı olmaya başlar. Zamanında doğru teşhis konulmaz ve gereken önlemler alınmazsa orta kulak, karaciğer ve kalp gibi organları etkileyebilir.

Hekim önerisi dışında grip için antibiyotik kullanmak doğru değildir. Ağrı kesici – ateş düşürücü ve burun tıkanıklığını giderici ilaçlar kullanılır. Hasta bolca sıvı tüketmeli ve yatakta istirahat etmelidir. Gribin geçmesi 1 – 2 hafta kadar sürer. Doğru ve iyi bir tedavi bu sürenin kısalmasını sağlayabilir.

Grip, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ağır bir seyir gösterebilir.  İyi tedavi edilmezse bronşit, zatürree gibi hastalıklara dönüşebilir. Hastanın ateşi düşmüyorsa, öksürükleri şiddetli ise ve bitmek bilmiyorsa, öksürüğe sarı – yeşil renkli veya kanlı bir balgam eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Gribin aşısı vardır fakat kişiye yüzde 100 bağışıklık sağlamaz. Zira gribe yol açan virüslerin karakteri sürekli olarak değişir.

Çocuklarda nezle ve grip arasındaki farklılıkların bilinmesi önemlidir. Nezle için gereğinden ağır ilaçlar kullanılması çocuğun bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. Grip olmuş bir çocuğun gerektiği şekilde tedavi edilmemesi de hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

Bir önceki yazımız olan Alzheimer Hastalarına Nasıl Davranılmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …