Çocuklarda Duruş Bozuklukları
Sağlık söz konusu olduğunda erken teşhis en önemli şeylerden biridir. Çocuklarda duruş bozuklukları sorunu için de önemlidir bu. Çocuğunuzda böyle bir durum olduğunu erken fark ederseniz durumu düzeltmeniz daha kolay olur. Doktorlar ebeveynlere çocuklarını bu açıdan devamlı izlemelerini tavsiye ediyorlar. Çocuğunuzun omurgasının yana doğru eğri olduğunu veya arkaya doğru çok fazla kavis yaptığını tespit ederseniz hemen doktora gitmelisiniz. Boyun ve sırt ağrılarından yakınan çocukların vakit kaybetmeden doktora götürülmesi gerekir. Duruş bozukluğu bu tip ağrılara sebep olabilir.
Vücudun göğüs ve bel bölgelerinde görülebilen, omurganın yana doğru eğilmesi durumu skolyoz (Halk dilinde kamburluk) olarak adlandırılır. Skolyoz, çeşitli şekilleri olan bir rahatsızlıktır. Ciddi seviyede olan çeşitleri kız çocuklarında erkeklere göre çok daha fazla görülür. Dikkatli ailelerin çocuklarında görebileceği skolyoz belirtileri şunlardır:
*Kürek kemiği çıkıntısının belirginleşmesi
*Kalça kemiklerinin asimetrik olması
*Omuzların yüksekliğinin birbirinden farklı olması
*Çocuğun bir yana doğru eğilmesi
Ancak, aileler çoğu zaman bunların farkına varmazlar ve çocuklarını sorun oldukça ileri bir aşamaya geldiğinde, sırtında hafif bir kamburluk belirdiği zaman doktora götürürler. Çocuğunuzu düzenli ve dikkatli bir şekilde gözlemeniz işte bu yüzden çok önemlidir. Böylece, duruş bozuklukları olsun, başka bir şey olsun; sorunlarını ilerlemeden fark edip ilerlemeden tedbir alabilirsiniz.
Çocuklarda Duruş Bozuklukları Neden Dolayı Oluşur?
Sıklıkla görülen skolyoz tipleri daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkar. Bunların nedeni tam olarak tespit edilememiştir. Ayrıca, anne karnındaki etmenlerden kaynaklanan ve bebeğin doğumuyla birlikte bulgu veren türlerine de (Doğumsal skolyoz) çok rastlanır.
Bunların dışında bedenin yanlış kullanılmasının ve bazı günlük alışkanlıkların sebep olduğu postür bozukluğu tipleri de vardır:
*Bilgisayar veya televizyon karşısında uzun süre aynı pozisyonda veya yanlış pozisyonda oturmak
*Aşırı kilo (Şişman çocuklarda gövdenin ağırlık merkezi öne doğru kayabilir.)
*Ağır sırt çantaları
*Okuldaki sıraların yüksekliğinin çocuğun yapısına uygun olmaması
*Otururken, ayakta iken dik durmamak
*Yanlış yatak seçimi
Çocuğunuzda Duruş Bozukluğu Oluşmasını Nasıl Engelleyebilirsiniz?
*Ağır bir sırt çantasını uzun süre taşımamasına dikkat edin. Gerekirse bu konuda okul yönetimiyle konuşun veya taşımasına yardımcı olmanın bir yolunu bulun. Sırt çantasını tek omzunda taşımadığından emin olun. Ağır sırt çantaları okul çocuklarının gelişme sürecinde olan eklemlerinin ve kaslarının zorlanmasına sebep olur.
*Sürekli kullandığı masa ve sandalyenin ergonomik olduğundan emin olun.
*Bilgisayar veya televizyon karşısında saatlerce ve aynı pozisyonda kalmasına engel olun. Arada bir kalmayı, başka şeylerle uğraşmayı, basit egzersizler yapmayı alışkanlık haline getirmesini sağlamaya çalışın.
*Spor yapmasını teşvik edin. Basketbol, dans, futbol, yüzme, jimnastik gibi sporlar fiziksel gelişimi, dolayısıyla da duruşu üzerinde olumlu etkiler yapar.
*Her zaman dik durmasını hatırlatın.
Bir önceki yazımız olan Yeni İş Yerinde Arkadaş Edinmenin 10 Yolu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.