Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Bebekler Neden Ağlar?

Bebeğinin ağlaması annenin kaygıya düşmesine, bebeğin bir sorunu olduğunu veya kendisinin bir hata yaptığını düşünüp endişelenmesine sebep olur. Öncelikle şunu kabul etmek gerekir ki bir bebek, kendini sözlerle ifade edebilmeye başlayana kadar sıklıkla ağlayacaktır çünkü bir isteği veya bir sıkıntısı olduğunu ifade etmek için yapabileceği şeyler ağlamaktan, yüzünü buruşturmaktan ibarettir. “Bebekler neden ağlar?” sorusu annelerin sürekli olarak cevabını aradığı bir sorudur. Aşağıda bebeğinizin ağlamasına sebep olabilecek etkenleri bulabilirsiniz. Şunu da belirtelim ki doğumdan sonraki ilk zamanlarda bu konuda epeyce zorluk çekebilirsiniz fakat zamanla çocuğunuza sıkıntı veren şeyleri, ne zaman neyi yapmaktan hoşlandığını daha iyi anlayacak ve daha az sıkıntı çekmeye başlayacaksınız.

Mide ağrısı: Karnını doyuruşundan hemen sonra ağlayan bebeklerde mide ağrısı sorunu olabilir. Bu durum her yemek yedikten sonra değil de arada bir oluyorsa genellikle gaz sancısı söz konusudur ve basit yöntemlerle gazını çıkararak bebeği rahatlatabilirsiniz. Gaz sancısı her zaman yemekten hemen sonra meydana gelmez, bazen bir süre geçtikten sonra ortaya çıkar. Günde 3 saat civarında olmak üzere haftada 3 gün ağlayan bebeklerin doktora götürülmesi tavsiye edilir.

Açlık: Bebeklerde açlık sıklıkla görülen bir ağlama sebebidir. Bebeğinizi dikkatle takip edin; karnı acıktığı zaman elini ağzına götürerek, dudaklarını şapırdatarak veya yalayarak, telaşlı hareketlerde bulunarak size aç olduğu yolunda mesaj veriyor olabilir. Acıktığı zaman sergilediği davranışları tespit ederek onun karnını ağlamaya başlamadan önce doyurabilirsiniz.

Daha az veya daha fazla ilgi isteği: Bebekler devamlı çevrelerini incelerler ve bu şekilde yeni şeyler öğrenirler. Fakat kalabalık, alışkın olduğundan farklı bir şekilde ışıklı ve gürültülü olan bir ortam, bir kucaktan bir diğerine geçip durmak gibi şeyler bebeğin sinirlenip ağlamasına yol açabilir.

Bazı bebekler diğerlerine göre daha dışa dönük, daha meraklıdırlar. Bu yapıdaki bir bebek ilgilenebileceği bir nesne veya olay yoksa sıkılıp ağlayabilir.

Diş çıkartma: Bebeklerin dişleri genelde 4 – 7. aylar arasında, bazen de daha erken çıkar. Dişler diş etlerini iterek ve keserek geleceği için, bu acı verici bir süreçtir. Bebeğinizin acı çektiğini düşünüyor fakat bunun sebebini bulamıyorsanız ellerinizle diş etlerinde bir sertlik olup olmadığını anlamaya çalışın. Sertlik varsa diş çıkarıyor olabilir.

Ortamın çok sıcak veya çok soğuk olması: Bebekler sıcaktan çok soğuktan rahatsız olurlar. Sarılıp sarmalanıp sıcak hissetmeyi severler ama fazla sıcak ağlamalarına yol açabilir. Bir bebek bez değiştirme veya ıslak mendille popo temizliği esnasında üşüyüp ağlayabilir.

Pişikler: Pişikler acı vererek bebekleri ağlatabilir, hem altı kirli, hem de pişiği olan bir bebek daha çok ağlar. Koruyucu kremler, pişik kremleri, temizlik için ıslak mendil yerine ılık su kullanmak, bebeği bir havlunun üstüne yatırıp bir süre bez bağlamadan bırakmak pişik sorununu ortadan kaldırır.

Kirlenmiş bebek bezi: Bebeğiniz ağladığında hemen altını kontrol edin. Kirli bez bebeği rahatsız eder ve ağlamasına yol açar.

Kucak isteği: Bebeğin ağlamasının sebebi bazen kucağa alınmak istemesidir. Anne babasının yüzünü görmek, sıcaklığını ve kokusunu hissetmek bebeğin çok hoşuna gider ve bunu istediği için ağlayabilir. Özellikle ilk aylarda bebeğinizi sık sık kucağınıza alın. Bir göğüs taşıma çantası alarak kollarınızın çok yorulmasını önleyebilirsiniz.

Kendini kötü hissetme, hastalık: Bebeklerin hasta oldukları zamanlardaki davranışları ve ağlamaları aç, yorgun veya kızgın olduklarındaki ağlamalarından farklı olur. Bebeğiniz bütün ihtiyaçları giderildiği halde ağlıyorsa ateşini ölçün ve yüksekse doktorunuza danışın. Normalden farklı bir durum var gibise yine bunu yapın.

Bir önceki yazımız olan Hızlı Ve Etkili Temizlik İçin İpuçları başlıklı makalemizde ev temizliği, pratik temizlik ve temizlik hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …