Banyo Temizliği Yapmanın 10 Püf Noktası
Temiz bir banyo hem sağlıklı olmanıza, hem de kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur. Evin günlük hayatta temizlik ve kişisel bakım amacıyla sıklıkla kullanılan bu bölümünü temizlerken kimyasal maddeler kullanacaksanız eldiven kullanarak ellerinizi bu maddelerin verebileceği zararlardan korumanızı tavsiye ederiz. Deterjanların kokusundan etkilenmemek için de temizlik sırasında banyonuzun penceresini veya kapısını açık bırakmalısınız. Banyo temizliği yapmanın püf noktalarını bilmek işinizi kolaylaştırır, gereksiz zaman harcamanızı önler ve mekanı çeşitli hastalıklara yol açabilecek bakterilerden, mikroplardan arındırır. İşte o püf noktaları:
- Temizliği kolaylaştırmak için önce paspası ve görünürdeki temizlik ve bakım malzemelerini banyodan çıkarın. Dolap içlerini temizleyecekseniz onları da boşaltın. Su, deterjan vb. kullanmaya başlamadan önce zemini süpürün. İş yapacağınız alanda fazla eşya olmazsa ve yerlerde saçlar, tozlar bulunmazsa daha temiz ve rahat çalışırsınız.
- Klozet temizliği çok önemlidir, banyonuzda klozet varsa onu düzenli olarak dezenfekte etmelisiniz. Bunun için önce klozetin dış kısmını silip kurulayın. Ardından içine çamaşır suyu veya tercih ettiğiniz başka bir temizlik ürününü dökün. Biraz bekledikten sonra iç kısımlarını fırçayla ovun. Tuvalet fırçasının yetişmediği kısımlar için bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Klozeti temizlerken kullandığınız sünger, bez vb. malzemeleri başka bir yerin temizliğinde kullanmayın.
- Duş kabini ve musluklardaki lekeler için kireç sökücü bir ürün ve sünger kullanabilirsiniz. Limon suyu da musluk bataryalarını temizlemek için etkilidir. Banyodaki kireç lekelerinden kurtulmak için limon suyuyla ıslatılmış bir bezi lekenin üstünde yarım saat bırakmayı da deneyebilirsiniz.
- Fayansları temizlemek için kullanabileceğiniz yöntemlerden biri önce fısfıslı bir şişeye koyulmuş sirkeyi üstlerine sıkmak, sonra da ıslak bezle silmektir.
- Lavabo temizliği için önce lavabonun içine sıcak su akıtarak kirlerin kabarmasını sağlayın. Ardından kullanacağınız temizlik ürününü lavabonun her yerine dağıtıp süngerle ovalayın. 5 dakika geçtikten sonra lavaboyu ve musluklarını sıcak suyla iyice durulayın. Üstünde su lekeleri oluşmaması için musluğu kurulamayı unutmayın.
- Küvet temizliği için küvetin içine sıcak su akıtın. Sonra kireç önleyici veya tercih ettiğiniz başka bir temizleyiciyi musluklar dahil her yere dökün. Küvetin iç kısımlarını ve muslukları yumuşak bir sünger kullanarak ovun. Kullandığınız ürünün etki etmesi ve mikropların ölmesi için 5 dakika kadar bekleyin. Sonra küvetin her yerini bol sıcak suyla durulayın. Son olarak muslukları kurulayın. Islak kalan muslukların üstünde su lekeleri oluşur.
- Banyo aynasının temizliği için tavsiye edilen etkili yöntemlerden biri cam temizliği için üretilmiş bir deterjan ve gazete kağıdı kullanmaktır. Deterjanı fısfıslı bir şişeden aynanın her yerine püskürtün. Topak yaptığınız bir parça gazete kağıdıyla, aşağıya doğru akan deterjanı durdurmak için aşağıdan başlayarak aynayı silin. 2 – 3 dakika sonra tüy bırakmayacak bir bez kullanarak tekrar silin.
- Banyonun yapısı bunun için uygunsa yerleri yıkamak daha sağlıklı olur. Fakat dolaplar, çamaşır makinesi gibi eşyaların yerden yüksekliği yeterli değilse bunu yapmamalısınız tabii, eşyalarınız zarar görür. Yıkamak mümkün değilse diğer işler bittikten sonra son olarak zemini güzelce silin.
- Banyo havlularını sürekli olarak değiştirin, paspasları havalandırın. Nemli kalan havlu ve paspasların üstünde oluşan bakteriler zaman içinde banyo geneline yayılabilir.
- Banyo fayanslarını parlatmak için önce Arap sabunu veya sodalı su kullanarak silip durulamayı, sonra da alkole batırılmış bezle silmeyi deneyebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Filipinli Dadı Rüzgarının Dinmemesinin 5 Nedeni başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.