Bebeğim Geceleri Sıklıkla Uyanıyor, Ne Yapmalıyım?
Sık sık uyanan bebek sorunu birçok ailenin yaşadığı bir sorundur. “Bebeğim geceleri sıklıkla uyanıyor, ne yapmam lazım?” sorusu annelerden çok duyulan sorular arasında yer alır. Size önce bu durumun nedenleri hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Daha sonra sorunu çözmenize yardımcı olacak tavsiyelerde de bulunacağız.
Bebekler Neden Geceleri Sürekli Uyanırlar?
*Altının ıslanmış olması, pişiklerin verdiği sıkıntı
*Gaz sancısı (Bu sorun ek gıdaya geçilmiş olmasıyla ilgili olabilir. Bebeklerde sindirim sistemi gelişme aşamasındadır ve alışık olmadıkları yiyecekler gaz sorununa sebep olur.)
*Acıkmış olması
*Diş çıkarma sürecinde veya hasta olması
*Gündüz saatlerinde gereğinden çok uyumuş olması
*Uyutulma şartlarını araması (Meme veya biberon emerek, ayakta sallanarak, kucakta pışpışlanarak veya ebeveynlerinin yatağında uyuyan bir çocuk, uyku arasında kendini yatağında bulunca bundan rahatsız olabilir.)
*Rutininin bozulması (Annesinin yeniden iş hayatına dönmesi, eve yeni bir bakıcının gelmesi gibi günlük rutinini bozan olaylar bebeğin huzursuz olup gece sıklıkla uyanmasına sebep olabilir.)
*Fiziksel gelişim süreci (Bebekler, özellikle hayatlarının ilk yılında büyük bir hızla gelişirler. Bu durum rahat ve kesintisiz bir şekilde uyumalarını engelleyebilir.)
*Uyuduğu ortamın koşullarının uygun olmaması
Bebeğim Geceleri Sıklıkla Uyanıyor, Ne Yapmalıyım?
*Bezini düzenli olarak kontrol edin ve gerektiği zaman değiştirin.
*Uyuduğu odanın ısısının gereğinden düşük veya yüksek olmamasına dikkat edin.
*Gazının çıktığından emin olun.
*Gündüz saatlerinde aşırı uyuyorsa bunu engellemenin yollarını arayın.
*Hasta gibi görünüyorsa sürekli gözlemleyin, endişe verici bir durum varsa doktorunuzu arayın veya hastaneye götürün.
*Karnının aç olmadığından emin olun.
*Uyuyacağı odanın tamamen karanlık olmasını sağlayın. Bir sebeple bu mümkün görünmüyorsa ortamı çok hafif bir ışıkla aydınlatın.
*İlk aylarda geceleri sürekli uyanan bebekler çoğu zaman acıktıkları için uyanırlar. Bebeğinizi kısa süre içinde besleyin, ardından hemen yatırın. Güzelce uyuyan bebeği aç olabileceğini düşünerek beslemek amacıyla uyandırmayın. İlerleyen aylarda, her gece uyanmasını açlıkla ilişkilendirmeyin. Sebep susamış olması da olabilir. Ek gıda almaya başlamış ve düzenli olarak kilo alan bebekler gece saatlerinde acıkmazlar.
*Bebeğin memede uyumamasına dikkat edin. Geceleyin acıktığı için uyanan bebeğinizi emzirebilirsiniz ama meme emerken uykuya dalmamasına dikkat etmelisiniz. Emzirme bittiği anda, uyumasına fırsat vermeden hemen yatağına yatırın. Böylece kendi başına uykuya dalmasını sağlamış olursunuz. Memede uyursa, uyandığı zaman aç olmasa bile tekrar dalmak için aynı şeyi ister.
*”Bebeğim geceleri sıklıkla uyanıyor” diyorsanız bu sorunu zaman içinde halletmek için bir uyku öncesi rutini planlayın ve bunu uygulayın.
*Sizinle aynı odada uyuyorsa, bir yaşına gelmesinden önce odasını ayırın. Daha ileri yaşlarda bunu sağlamak daha zor olabilir. Odasını ayırma sürecini aşamalı olarak gerçekleştirin. Bu, yeni düzenine alışmasını kolaylaştırır.
*Bebeğiniz gece uyanıp ağlamaya başladığı zaman onu kendi yanınıza almayın. Bir süre yanında kalın, sakinleşmesini sağlayın ve tekrar dalmasını bekleyin.
*Bebeğin geceleri sürekli uyanması günlük hayatınızı olumsuz etkileyen ciddi bir sorun haline geldiyse ve uyguladığınız yöntemler hiçbir şeyi düzeltmiyorsa doktorunuza başvurun. Bir uyku danışmanı da sorunu çözmenize yardımcı olabilir.
Geceleri Sık Sık Uyanan Bebek Sorununu Çözmek İçin Önce Sebebi Bulmak Gerekir
Herhangi bir sorun için geçerli olan durum bu sorun için de geçerlidir: Çözüm bulmak için önce sebebi veya sebepleri tespit etmeniz gerekir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiği için uyandığını tespit ettiyseniz gazını çıkarmasını sağlamalısınız. Bu soruna çare bulamıyorsanız doktorunuzla görüşüp tavsiyelerini almalısınız. Altının kuru olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Hasta olmadığından, hasta ise de tedavisini doğru şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız. Gündüzleri çok fazla uyuyup uyumadığını düşünmelisiniz.
Uykusunu Alamayan Çocuk Huysuz Olur
Bebeğin kendisine ayrılmış olan odada uyuması tavsiye edilir. Daha rahat uyuması için odaya loş bir ışık veren bir gece lambası koyulması iyi olur. Bebekler ve küçük çocuklar anne – babalarıyla beraber uyuma fikrine bayılırlar. Fakat uzmanlar bunun alışkanlık haline gelmesinin doğru olmadığını söylemektedirler. Bu yüzden, sizinle yatmak için çok ısrar etse bile, çocuğunuzun kendi odasında uyumasını sağlamalısınız. Fakat arada bir, örneğin hafta sonlarında bir ekstra, bir keyif olarak birlikte uyuyabilirsiniz.
Bebeklerin uyku süresi zaman geçtikçe kısalmaya başlar. Yenidoğan gününün yaklaşık 18 saatini uykuda geçirir. Altı aylık olduğunda daha az uyumaya başlar. 1 yaşına gelen bir çocuğun gündüz 2.5, gece 11 saat uyuması gerekir.
Çocuğunuzun yeterince uyuduğundan emin olmalısınız. Geceleri yeterince uyumayan bir çocuk bunu gündüz saatlerinde telafi etmeye çalışır. Bu durum huysuzlaşmasına, yemek düzeninin bozulmasına, geç uyanmasına sebep olur.
Uyuduktan Hemen Sonra Uyanan Bebekler
Dünya, yenidoğan için yabancı bir yerdir. Burada neyin, nasıl yapılması gerektiği hakkında henüz hiçbir fikri yoktur. Ufacık bir sesten, hafif bir ışık kaynağından rahatsız olup uykuya daldıktan hemen sonra uyanabilir. Bebekte uyku düzeni oluşturmak için ebeveynlerin sabırlı davranmaları gerekir. Anne – babalar zaman içinde bebeği rahatsız eden şeyleri, hangi şartlar altında daha iyi uyuduğunu öğrenirler ve buna göre davranmaya başlarlar.
Büyüme Atakları Bebeklerin Uyku Düzenini Bozabilir
Bebeğin normal gelişim sürecinin aniden bir değişikliğe uğraması büyüme atağı olarak adlandırılır. Bebekler genelde 2 yaşına kadar aşağı yukarı 10 kere bu tip ataklar geçirirler. Büyüme atakları her bebekte aynı dönemde görülmez, çünkü aynı dönemdeki bütün bebeklerin gelişim süreci aynı değildir.
Bu ataklar genellikle 2 ila 4 gün boyunca yoğun bir şekilde yaşanır, ancak, etkileri birkaç haftaya yayılabilir. Bu dönemlerde bebekler her zamankinden daha huysuz olabilirler, daha fazla ilgi isteyebilirler, beslenme ve uyku düzenleri değişebilir. Anne – babaların “Bebeğim geceleri sıklıkla uyanıyor” türünden şikayetleri bazen bu dönemlerle ilgilidir.
Gece Terörü Bebeğin Sıklıkla Uyanmasına Sebep Olabilir
Gece terörü veya uyku terörü olarak bilinen durum aslında 3 yaşla ergenlik dönemi arasında görülür ama çok sık olmasa da 18 ay civarındaki bebekler de bu sorunu yaşayabilirler. Daha çok erkek çocuklarında görülen ve 1 – 15 dakika boyunca devam eden bu uyku bozukluğu sırasında çocuklar uyanık gibi görünürler ama gerçekte derin uykudadırlar.
Gece terörünün etkisindeki bir çocuk yatağında gözleri açık vaziyette oturur, sürekli olarak bağırır ve çığlık atar. Terlediği, çok hızlı nefes aldığı, aşırı bir korku içinde olduğu gözlenebilir. Bu durumda, atağın uzun sürmesine veya şiddetlenmesine sebep olacağı için, çocuğu uyandırmaktan kaçınmak gerekir. Yapılması gereken şey güvende olduğundan emin olmak, kendine zarar vermemesine dikkat etmektir.
Bir önceki yazımız olan Çocuklarda Orta Kulak İltihabı: Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.