Çocuklarda Orta Kulak İltihabı: Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri
Kulağımız iç, dış ve orta olmak üzere 3 bölümden oluşur. Kulak zarının arkasında yer alan orta kulak, leblebi büyüklüğünde, hava dolu bir alandır. Duymamızı sağlayan çekiç, örs ve üzengi isimli minik kemikçileri barındıran bu alan östaki borusu olarak anılan bir kanalla burnumuzun arka kısmına ve boğazımıza açılır. Çocuklarda orta kulak iltihabı çoğu zaman östaki kanalından kaynaklanan sorunlarla ilgilidir. Orta kulağın içindeki hava basıncıyla dış ortam arasındaki hava basıncını dengelemek, kulaktaki havayı yenilemek, orta kulaktaki normal salgıların boşaltılmasına yardım etmek gibi işlevleri olan bu kanal çocuklarda daha yatay, daha geniş ve kısadır. Bu da kanalın işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırır.
Bunun dışındaki aşağıdaki etkenler de orta kulağın iltihaplanmasına yol açabilir:
*Yaş faktörü: 6 ay – 2 yaş arasındaki çocuklar bu hastalığa daha çok yakalanırlar.
Çocukların büyük kısmı 5 yaşına kadar birkaç kere bu enfeksiyona maruz kalır. Bir çocuğun 6 ay içinde 3 kereden fazla orta kulak iltihabı geçirmesi hastalığın kronik hale gelmeye meyilli olduğunu gösterir.
*Üst solunum yolu enfeksiyonları
*Geniz eti: Östaki borusunun açıklığına yakın bir yerde bulunan geniz eti çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha büyük olur. Geniz etinin bir sebeple şişmesi kulağın enfeksiyona yakalanması riskini arttırır.
*Düşük ağırlıklı ya da prematüre doğum
*Baş –yüz bölgesi anomalileri, yarık damak gibi anatomik bozukluklar
*Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Orta kulak iltihabı sadece çocuklara özgü bir rahatsızlık değildir. Daha seyrek olarak yetişkinlerde de görülür ve daha ağır sorunlara sebep olabilir.
Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Genellikle soğuk algınlığını takip eden ve birdenbire başlayan kulak ağrısı ve ateş sık rastlanan belirtiler arasında yer alır. Bunun dışında duyma sorunları, uyku problemi, kulaktan akıntı gelmesi, halsizlik, denge kaybı, kulak içinde ve etrafında kaşıntı ve tahriş, iştah kaybı ve kulak akıntısı da görülebilir.
Bu hastalığa yakalanan bebeklerde daha çok elini kulağına götürme, kulağını yastığa sürtme gibi davranışlar, huzursuzluk ve ateş görülür.
Çocuğunuz “Kulağım Ağrıyor” Derse Dikkatli Olun
Kış ayları orta kulak iltihabının en çok rastlandığı dönemdir. Bu durum nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görülmesiyle ilişkilidir. Çocuğunuz kulağının ağrıdığından şikayet ederse tetikte olmalısınız. Bazen çocuklar bunu söyledikten kısa bir zaman sonra oyuna veya başka bir şeye dalarlar. Annelerin kafasını karıştıran bu durum karşısında da dikkatli olmak ve çocuğu gözlemlemek gerekir. Kulak ağrısı orta kulak iltihabının en önemli, en yaygın belirtisidir. Bu hastalık işitme duyusu kaybına, kulak zarında delinmeye ve seyrek de olsa daha ciddi sorunlara yol açabileceğinden mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
Bir bebek kulağının ağrıdığını sözlü olarak ifade edemez, bu yüzden bir bebeğin annesi iseniz daha dikkatli olmalısınız. Çocuğunuz her zamankinden farklı bir şekilde ağlıyorsa, genel olarak huzursuz görünüyorsa, geceleri ağlamaya başladıysa bu ihtimali de göz önünde bulundurmalısınız.
Orta kulak iltihabı teşhis ve tedavisi bir Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından yapılır. Doktor, çocuğun durumuna göre ağrıyı dindirecek bir ilaç, burun açıcı sprey ya da enfeksiyonu giderecek bir antibiyotik önerebilir. Aileler doktora danışmadan çocuklarına antibiyotik vermekten kaçınmalıdırlar. Antibiyotiklerin sıklıkla ve gereksiz yere kullanılması bakterilerin ilaçlara karşı daha dirençli hale gelmesine sebep olabilir.
İlaç tedavisiyle düzelmeyen bir işitme kaybı söz konusu ise hastalığın ameliyatla tedavi edilmesi yoluna gidilebilir. Kronik orta kulak iltihabı vakalarında iltihabın orta kulaktaki kemikçikleri eritmeye ve çevre dokulara yayılmaya başlaması halinde de bu seçenek gündeme gelebilir.
Bir önceki yazımız olan Bebeklerde Huzursuzluk: Sebepler ve Çözüm Önerileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.