İyi Bir Ebeveyn Olmak İçin Yapmanız Gereken 6 Şey
Çocuk sahibi olunca sağlıklı, mutlu, saygılı, sorumlu bir çocuk yetiştirmenin; bir çocuğu korumanın, ona güven vermenin, bazı yönleriyle başa çıkmanın hiç de kolay bir şey olmadığını anlarız. İyi bir ebeveyn olmak isteriz ama işlerin niyetlendiğimiz gibi yürümediği zamanlar olur. Bazen kendimizi çaresiz hisseder, bazen yaptığımız hiçbir şeyin doğru ve yeterli olmadığını düşünürüz. Aslında, öncelikle kabullenmemiz gerekir: Hiçbir ebeveyn mükemmel değildir. Ayrıca mükemmel çocuk diye bir şey de yoktur. İnsanoğlu tepeden tırnağa kusursuz olamaz. Ancak bu, etkili ve başarılı ebeveynler olmak için çalışmamamız gerektiği anlamına gelmez.
İyi Bir Ebeveyn Olmanın Yolları
1.Sevginizi Gösterin
Bunu doğru bir şekilde yaptığınız takdirde, çocuğunuzu çok sevmeniz ve bunu göstermeniz onun şımarmasına veya bozulmasına yol açmaz.
Sevmekten anladığınız şey maddi olarak fazla hoşgörülü olmak, aşırı korumacı davranmak, beklentilerinizi çok düşük tutmak gibi şeylerse, evet, çocuğunuz şımaracaktır.
Ona olan sevginizi ona sarılarak, beraber zaman geçirerek ve sorunlarını ciddiye alarak göstermelisiniz. Sevgiyi göstermenin doğru ve yanlış şekilleri vardır. Doğru olanı yapmaya odaklanmalısınız.
Bu gibi sevgi davranışları vücudunuzda size kendinizi iyi hissettirecek hormonların salınmasını tetikleyebilir. Bunun etkisiyle hoşnutluk, sükunet ve duygusal sıcaklık hissedersiniz. Bu olumlu ruh halleriniz çocuğunuza da yansır ve sizinle daha yakın, daha açık ve sevgi dolu bir ilişki kurmasını sağlar.
2.Çocuğunuz İçin Güvenli Bir Liman Olun
Her zaman cevap vermeye hazır ve duyarlı ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar duygusal ve sosyal gelişim açısından da, zihinsel sağlık açısından da diğerlerinden daha iyi durumda olurlar.
Çocuğunuzun verdiği sinyallere karşı daima açık olun. Onu bir birey olarak kabul edin ve destekleyin. Her zaman yanında olduğunuzu belli edin. Onun merakları ve keşifleri için sıcak ve güvenli bir bölge olun.
3.Kendi Ebeveynlerinizin Hatalarını Tekrarlamayın
Birçoğumuz, kendi anne – babalığımızın ebeveynlerimizinkinden farklı olmasını isteriz. Mutlu bir çocukluk geçirmiş olanlar bile o dönemleri bazı açılardan değiştirmek isteyebilirler.
Ancak, yine de, çoğu zaman tıpkı ebeveynlerimiz gibi konuşuruz.
Kendi çocukluğunuzu hatırlayın. Geriye dönmek mümkün olsa nelerin farklı olmasını isterdiniz?
Değiştirmek istediğiniz şeyleri not alın ve bugün neden aynı şekilde davrandığınızı düşünün. Dikkatli olmaya ve bir daha benzer şeyler yaşandığında farklı davranmaya çalışın.
Bunu kısa bir süre içinde başaramazsanız pes etmeyin. Çok fazla pratik yapmanız gerekebilir.
Yukarı da belirttiğimiz gibi, iyi bir ebeveyn olmak için çaba göstermeniz gerekir.
4.Onun Olmasını İstediğiniz Kişi Gibi Davranın
Şunu hiçbir zaman unutmayın: Davranışlarınız, çocuğunuzun üstünde, sözlerinizden daha güçlü bir etki yapar. Ona ne yapmasını istediğinizi söylemeyin; gösterin.
İnsan, taklit ederek öğrenebilen bir canlı türüdür. Özellikle çocuklar, anne – babalarının yaptıklarını çok büyük bir dikkatle izlerler.
Bu yüzden, çocuğunuzun olmasını istediğiniz kişi olun. Duygularını anlamaya çalışın, saygı gösterin, empati yapın, olumlu davranın. Kitap okumasını istiyorsanız siz de okuyun, yalan söylemesini istemiyorsanız dürüst davranın. Sinirli biri olmasını istemiyorsanız ona her zaman sakin ve olumlu bir şekilde yaklaşın.
5.Kendi Mutluluğunuzu Göz Ardı Etmeyin
Kişisel sağlık veya evliliğin gidişatı gibi şeyler, bir çocuk doğduğu zaman, arka planda kalabilir. Fakat bu konularda dikkatli olmazsanız zaman içinde ciddi problemler yaşayabilirsiniz.
Fiziksel ve ruhsal sağlığınıza özen gösterin. Eşinizle aranızdaki ilişkiyi güçlendirmek için zaman ayırın, çaba gösterin. Zira sizin kişisel sıkıntılarınız veya evlilik sorunlarınız çocuğunuz üzerinde olumsuz etkiler yapar.
6.Kestirmeden Gidin: İyi Bir Ebeveyn Olmak İçin Neler Yapmanız Gerektiğini Öğrenin
Ebeveynlik, psikolojinin en çok araştırdığı alanlardan biridir. Bu konuyla ilgili birçok uygulama veya gelenek bilimsel olarak araştırılmış, doğrulanmış, rafine edilmiş ya da reddedilmiştir. Bu yüzden, saygın kaynaklardan bu konuyla ilgili araştırma yapmak, makaleler ve kitaplar okumak yolunuzu kısaltır.
Bunu yaparken öğrendiğiniz her bilimsel bilgi sizin için uygun olmayacaktır. Çünkü her çocuk farklıdır. Ebeveynlik tarzınızı, edindiğiniz bilgilerin ışığında, çocuğunuzun kişisel özelliklerini göz önünde bulundurarak ayarlamanız ve düzeltmeniz gerekir.
Bir önceki yazımız olan Çocuk Ayakkabısı Seçmenin 11 Püf Noktası başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.