Uyumak İstemeyen Çocuk İçin 10 Çözüm Önerisi
Çocuğunuzu zamanında yatırmakta zorlanıyor musunuz? Yatması gerektiğini söylediğiniz zaman türlü bahaneler, zorluklar çıkarıyor, huysuzluk yapıyor mu? Uyumak istemeyen çocuk sorunu pek çok ebeveynin aşina olduğu bir sorundur ve çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Örneğin, çocuğunuz gün içinde sizden ihtiyaç duyduğu duygusal desteği göremediği için uyanık kalarak yanınızda daha çok zaman geçirmek isteyebilir. Daha çok 3 – 6 yaşları arasında görülen gece korkuları bazı çocukların yalnız başına uyumayı istememesine sebep olabilir. Kimi çocuklar uyumayı sevmezler. Aile içindeki sorunlar, yeni bir yere taşınma, okul değiştirme veya birinin kaybı gibi olaylar çocuğun uyku düzenini etkileyebilir.
“Çocuğum uyumak istemiyor, bir türlü uyumak bilmiyor” gibi şikayetleriniz varsa aşağıdaki tavsiyeler işinize yarayabilir.
1.Çocuğunuz için mantıklı bir uyku düzeni oluşturmalısınız. Gündüz çok fazla uyuyorsa bu geceleri uykusunun gelmesini geciktirir. Uyku ihtiyacı çocuktan çocuğa değişebilir ama belli yaş dönemleri için normal kabul edilen ortalama süreler vardır; bunu göz önünde bulundurmalısınız. Çocuğunuzu gece uykusu için yatırdığınız saatlerin makul olup olmadığını da düşünmenizi öneririz.
2.Televizyon, tablet ve telefon çocuğun beynini uyarır ve uykusunun gelmesini geciktirir. Uyku saati yaklaştığı zaman çocuğunuzun bu cihazlarla ilişkisini kesmelisiniz.
3.Güne erken başlamasını sağlayın. Böylece enerjisinin tükenmesi çok geç saatlere kalmaz.
4.Büyümek ve koşup oynamak için yeterince uyuması gerektiğini anlatın. Geceleri herkesin uyuduğunu hatırlatın.
5.Yatma saati yaklaşırken uzun süreli bir oyuna dalmamasına dikkat edin. Kendini oynamaya kaptırırsa uykusu gelse bile bırakmak istemeyebilir.
6.Çalışıyor olsanız bile gün içinde çocuğunuzla zaman geçirmeye ve keyifli, doyurucu paylaşımlar yapmaya özen gösterin.
7.Çocukların kaygı ve korkuları yetişkinlere basit gelebilir ama onlar için öyle değildir. Bir şeyden korktuğu için yalnız uyumak istemeyen veya uykuya dalmakta zorlanan çocuğunuza anlayış gösterin. Korkusunu hafifletecek sözler söyleyin ama küçümsemekten, dalga geçmekten, korkak olduğunu söylemekten kaçının.
8.Uyumasına 2 – 3 saat kala bir şeyler yememesine dikkat edin. En azından ağır bir şey yememesini sağlayın.
9.Çocuğunuzun istediğiniz saatte yatağa yatmasını sağlayabilirsiniz ama onu zorla uyutamazsınız. “Uykum gelmedi” diyorsa çok ısrarcı olmayın. Yatakta kalmasını sağlayın ve onu oyalayacak şeyler temin edin. Hafif sesle uygun bir müzik açın, resimlerine bakması için bir kitap veya bir oyuncak verin.
10.Çocuk yatağa yerleşene kadar sevecen davranın, ona sarılın, iyi geceler dileyin. Yatağa yerleşmesinden sonra fazla iletişim kurmayın. Bir şeyler sorarsa kısa, resmi yanıtlar vererek uzun bir sohbete veya yanında uzun süre kalmaya niyetiniz olmadığını belli edin.
Bir önceki yazımız olan Çocukların Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 12 Yolu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.