Çocuğunuzun Bakıcısını Özenle Seçin
En değerli varlığınız olan çocuğunuz için bir bakıcı tutmayı düşünüyorsanız son derecede dikkatli ve titiz davranmanız gerekiyor. Belki aceleniz var, kısa süre içinde iyi bir dadı veya bir çocuk eğitmeni bulmanız gerekiyor ama aceleyle alınmış yanlış bir karar ciddi sorunlara yol açabilir. Sıklıkla bakıcı değiştirmek çocuğun psikolojisini bozar, başkalarına güven duygusunun gelişmemesine yol açar, huzurunu kaçırır, hatta bazen nedensiz kusmalara, mide – bağırsak sorunlarına yol açar. Öğrenme ve zihin mekanizmalarını olumsuz etkiler. Bu durumdan kaçınmanın yollarından biri doğru dadıyı bulmak için zaman ayırmak ve seçici davranmaktır. Çocuk bakıcısı seçerken dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili yazımızın size yol göstereceğini umuyoruz.
*Mümkünse çocuğunuz sizin evinizde bakılmalı, bakıcısının evinde değil. Zira hem çocuk kendini evinde, odasında daha güvenli ve rahat hisseder; hem de siz düzen, hijyen, güvenlik vb. konularda uyulmasını istediğiniz kuralları kendi evinizde daha rahat uygularsınız.
*Dadınız genç veya orta yaşlı olabilir, önemli olan yaşı değil, yapacağı işin gerektirdiği niteliklere sahip olmasıdır. Yine de çok genç veya ileri yaştaki kişiler bu alanda pek tavsiye edilmez. Çok genç bir insan yeterli sabır ve anlayışa sahip olmayabilir, işi dışındaki şeylerle ilgilenmeye fazlaca yatkın olabilir. Çok yaşlı biri ise çocuğu anlamakta zorlanır, onun enerjisine ayak uyduramaz.
*0 – 6 yaş dönemi çocukların gelişiminde çok önemli bir dönemdir. Bu yaş grubundaki çocuklar için eğitimli bir bakıcı tutulması çok faydalı olur. Çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılayacak, onu besleyecek, uyutacak, üstünü değiştirecek, güvenliğini sağlayacak biri sizin için yeterli mi? Yoksa çocuk gelişimi alanında eğitim almış birini mi tercih edersiniz? İkinci alternatif çocuğunuzun bedensel ve ruhsal gelişimi açısından daha iyi sonuçlar verir. Ayrıca, bir çocuk eğitmeni sıradan bir dadıdan daha yüksek ücret alır ve çoğu zaman çocuğun bakımı ve eğitimiyle ilgili olmayan işleri de yapmaya sıcak bakmayabilir. Bakıcı aramaya başlamadan önce bunları göz önünde bulundurmalısınız.
*Sabırlı olmayan, kolay ve çabuk sinirlenen biri iyi bir çocuk bakıcısı olamaz. Görüştüğünüz adayların bu yönünü anlamaya çalışın. Küçük çocuklar genellikle çok hareketlidirler, son derecede meraklı olurlar, her şeye dokunmak, her yere ulaşmak isterler, yerinde duramayan çocuklar vardır. Bu yüzden bakıcının sabırlı, anlayışlı, toleranslı (Gerektiği kadar tabii) ve enerjik olması önemlidir. Bütün bunları anlamak için bir deneme süreci yaşamayı önerebilirsiniz. Böylece bakıcı adayının çocuğunuzla iyi bir iletişim kurup kuramayacağını, ona nasıl davrandığını, aniden öfkelenen, kontrolsüz davranışlar sergileyen biri olup olmadığını, çocuğunuzun onu sevip sevmeyeceğini anlama şansınız olur. Bu denemeyi aklınıza yatan, istediğiniz özelliklere sahip olduğuna güvendiğiniz biriyle yapmalısınız. Zira, yukarıda da belirttiğimiz gibi, çocuğa bakım veren kişinin sıklıkla değişmesi sakıncalıdır. Bu süreçte çocuğunuz hoşnutsuz görünür veya memnun olmadığını ifade ederse durumu dikkate alın.
*Bakıcıdan neler isteyeceğinize dair bir liste çıkarın ve taleplerinizi görüştüğünüz adaylarla eksiksiz olarak paylaşın. İşe alım yapıldıktan sonra ortaya çıkan ekstra istekler hemen her zaman sorun çıkarır. Bakıcının sizden neler beklediğini de tam olarak öğrenin.
*Mümkünse çalıştıracağınız bakıcının ev ortamını görün. Çocuğunuz onun evinde bakılacaksa bunu kesinlikle yapın. Temiz bir insan mı, ailesiyle ve komşularıyla ilişkileri nasıl; bunları öğrenmeniz faydalı olur.
*Temizliğe ve hijyene dikkat eden, bu konularda bilinçli davranan bir bakıcıyı tercih edin. Böylece çocuğunuz bu konularla ilgili sağlık sorunları yaşamaz ve doğru bir temizlik eğitimi almış olur.
*Bir dadı, çocuk eğitmeni veya oyun ablası güler yüzlü ve hoşgörülü olmalıdır. İletişim becerisine sahip olmasına da dikkat etmelisiniz. Bu, çocuğunuzun psikolojisi açısından oldukça önemlidir. Sempatik, konuşkan, güleç bir bakıcıyla büyüyen çocuk daha girişken ve olumlu olur.
*Bakıcınız serinkanlı olmalı. Ani bir olumsuzlukta paniğe kapılmadan doğru kararı verebilmeli.
*Çocuk sağlığı ve hastalıkları hakkında biraz olsun bilgi sahibi olan bir bakıcı bulmaya çalışın.
*Çocuk bakıcısı seçerken adayların referanslarını dikkate alın ve kontrol edin.
Bir önceki yazımız olan Çocuğunuza Onu Sevdiğinizi Hissettirebiliyor Musunuz? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.