Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Çocuğunuza Onu Sevdiğinizi Hissettirebiliyor Musunuz?

Çocuğunuzu seviyorsunuz. Ona değer veriyor, üstüne titriyorsunuz. Başına herhangi bir kötü şey gelmesi ihtimali içinizi sızlatıyor. Ona güzel şeyler yaşatmak için elinizden gelen her şeyi yapıyor, onu dünyanın kötülüklerinden korumak istiyorsunuz. Peki, çocuğunuza onu sevdiğinizi hissettirebiliyor musunuz acaba? Bunu yapmanız çok önemli, çünkü sevildiğini hisseden çocuklar psikolojik açıdan daha sağlıklı oluyorlar ve hayatta başarılı olma ihtimalleri daha yüksek oluyor. Araştırmalar sevgi, ilgi ve paylaşımın 6 yaş ve altındaki çocukların kişiliğinin oluşumunda büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor. Bu açıdan bir şeyler yapıyorsunuzdur mutlaka, fakat önemini bilmediğiniz şeyler veya farkında olmadığınız hatalarınız / eksikleriniz olabilir. Bu yüzden aşağıdaki önerileri gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

*Gün içinde mutlaka sadece çocuğunuza ayırdığınız bir zaman dilimi olsun. Bunu yaşam şartlarınıza göre ayarlayın. Bu sırada telefonda, televizyonla, bilgisayarla ilgilenmeyin.

*Çocuğunuzun anlattığı şeyleri sonuna kadar dinleyin. Bu sırada onunla göz teması kurun.

*Ona her zaman aklınızda olduğunu hissettirmek için sağa sola espriler, sevgi sözleri veya basit, sevimli resimler içeren küçük notlar bırakın.

*Sizin için yaptığı not, resim vb. şeyleri ve aldığı hediyeleri saklayın. Bazılarını çerçeveletin veya bir web sayfası açıp orada biriktirin.

*Evin temizlenmesine, mutfak işlerine katılmasını sağlayın. Bazı ev işlerini beraber yapın. Çocuğunuzla oyun oynayın, onun kişisel bakımına yardımcı olun.

*Kahvaltı, akşam yemeği…mümkün olduğu kadar sofrada beraber olun.

*Çocuğunuzun ihtiyaçlarına karşı duyarlı olun. Fiziksel ve sosyal gereksinimleriyle ilgilenin.

*Kendisini koşulsuz sevdiğinizi bilmeli. Hiçbir zaman “Şunu yaparsan seni sevmem.” Demeyin.

*Çocuğunuzla sadece konuşmanızın bile ona zaman ayırdığınızı ve önem verdiğinizi göstereceğini biliyor musunuz?

*Onun duygu ve düşüncelerine önem verin. Özellikle kendisini ilgilendiren konular söz konusu olduğunda fikrini sorun, zevkini ve beğenisini dikkate alın.

*Merak ettiği konularda çocuğunuza yaşına uygun, açık ve anlaşılır cevaplar verin. Sorularını geçiştirmeye çalışmayın, cevabı ertelemeyin.

*Bir çocuğun yaşadığı duygusal kırıklık ve üzüntüler bir yetişkine çok basit ve anlamsız gelebilir. Ama bunu ona belli etmeyin. Çocuğunuzu anlamaya çalışın, onun sıkıntılarını ciddiye alın.

*Çocuğunuza sıklıkla gülümseyin. Ona sarılarak güven verin, başını okşayın.

*Anne – babasının birbirine ilgi ve sevgi gösterdiğini gören bir çocuk sevgiyi ve sevginin değerini daha derinden hisseder. Bu konuda ona olumlu örnek olun. Sizin sevgi ve saygı üzerine kurulmuş bir iletişiminizin olması çocuğunuzu son derecede olumlu etkiler.

*Sizden bir şeyler istediğinde hiç düşünmeden, ilk söz olarak “Hayır” demeyin. Bu çocuğunuzda onu dinlemediğiniz duygusunu uyandırır.

*Sevginizi sözlü olarak ifade edin.

*Beraber kitap okuyun. Çocuğunuz henüz okumayı bilmiyorsa gün içinde ona biraz kitap okumaya zaman ayırın. Bu çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin etkili yollarından biridir ve çocuğun entelektüel gelişimine de olumlu katkıları olur.

*Çocuğunuzun mutlaka belli bir şeye ilgisi ve yeteneği vardır. Onu bu yönde destekleyin.

*Birçok çocuk evde bir hayvan beslemek ister. Bu konuya nasıl bakıyorsunuz? Böyle bir talebi varsa onu hemen reddetmeyin. Bir düşünün, herhalde sizi fazla zorlamayacak bir evcil hayvan vardır.

*Sürekli talimatlar, emirler veren, kurallar koyan değil, sevgiyle yol gösteren ebeveynler olun.

*Çocuğunuzu eleştirmekte cömert, övmekte cimri olmayın. Yanlış bir şey yaptığı veya hoş olmayan bir davranışta bulunduğu zaman eleştirmeyi bildiğiniz gibi, güzel şeyler yaptığı veya bir başarı gösterdiği zaman iltifat etmeyi de bilin. Olumlu davranışların takdir edilmesi onların pekişmesini sağlar.

*Çocuğunuz yatmadan önce ona varlığınızı ve sıcaklığınızı hissettirin. Küçükse bir süre yatağına gidip okşayın, kitap okuyun, güzel şeyler söyleyin. Daha büyükse ve o gün onu olumsuz etkileyen bir şey olduysa o konuda konuşun, rahatlatmaya çalışın.

*Onun herhangi bir konuda gösterdiği çabayı takdir edin. Denediği şeyi başaramazsa küçük düşürücü cümleler kurmayın.

Bir önceki yazımız olan Çocuklarda Sağlıklı Beslenmeye Dair Önemli İpuçları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …