Yatılı Personel Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuk bakıcısı, bahçıvan, aşçı, temizlik işleri yardımcısı, özel şoför gibi ev personeli olarak çalışacak elemanlar arayan ailelere gündüzlü personel seçmenin mi, yoksa yatılı personel seçmenin mi daha zor olduğunu sorarsanız çoğu b şıkkını işaretleyecektir. Çünkü aileyle aynı evde veya evin müştemilatında yaşayacak, izin günü olarak belirlenmiş olan 1 günün dışında hep onların çevresinde olacak 1 veya daha çok sayıda personel hakkında karar vermek gerçekten zordur, güvenlik açısından daha dikkatli olmayı gerektirir. Böyle bir arayış içinde olan ziyaretçilerimizi yatılı personel seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgilendirmek istedik.
*Mümkünse acele etmeyin. Kısa sürede birini buluverip “Oh!” demek istersiniz tabii ama çaresizlik ve acele içinde, fazla düşünmeden yapılan bir seçimin bedeli ağır olabilir.
*Çalıştırmayı düşündüğünüz personelin sabıkası olup olmadığını, ailesini, çevresini, telefon numarasının doğruluğunu, gereken bütün evrakları sunup sunamadığını mutlaka araştırın.
*Referans isteyin. Personel adayının daha önce çalıştığı yerlerle bağlantı kurun, fikir sorun.
*Görüştüğünüz kişi sizde en küçük bir güvensizlik uyandırırsa ondan vazgeçin. Sezgiler bazen doğru çıkar. Ayrıca, evde olmadığınız saatlerde içinizin rahat olması çok önemli.
*Personel adayının yapacağı işin gerektirdiği temel niteliklere sahip olduğundan emin olun. Sonra da sizin kriterlerinize uygun olup olmadığını sorgulayın.
*Bir aracı kurum üzerinden yatılı personel arayacaksanız bu kurumu da doğru seçin. Merdiven altı kurumlardan uzak durun. Gerekli yasal belgelere sahip olan, adres ve iletişim bilgileri verebilen firmaları tercih edin.
*Kim, ne kadar tavsiye ederse etsin, ne kadar övülürse övülsün bizzat görüşmediğiniz kişileri işe almayın.
*Bir evde çalışmakta olan ve işverenlerinin memnun olduğu birinin bir tanıdığı için verdiği referansa gözü kapalı güvenmeyin. Bu tip referanslar çoğunlukla yanlı olur.
*Personel adayına detaylı sorular sorun, cevaplarının tatmin edici ve detaylı olup olmadığına dikkat edin. Bunu dikkatle ve nezaketle yapın, sevimsiz bir sorgulama karşınızdaki kişiyi incitebilir, hatta sizin için gayet uygun olan birini kaybetmenize yol açabilir. Yasal sınırlar içinde yapabileceğiniz bütün kontrolleri mutlaka yapın.
*Çalışma saatleri, dinlenme saatleri, izin günü, yapılacak işler gibi detayları görüştüğünüz eleman adayına en ince noktasına kadar anlatın. İşe başlamadan önce sizin neler istediğinizi eksiksiz olarak bilsin. Siz de onun beklentilerini öğrenin.
*Gündüzlü veya yatılı personel olarak güvenilir, tatmin edici, işine bağlı kişiler bulmak çok kolay değildir. Böyle birini bulduğunuz zaman memnun edin, onore edin, hakkını verin.
Bir önceki yazımız olan İyi Bir Özel Şoför Hangi Özelliklere Sahip Olmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.