Mutfak nasıl temizlenir?
Mutfak evin çok sık kullanılan ve içinde her gün faaliyet olan bir alanıdır ve bu sebeple genelde her gün az – çok temizlenir. Fakat tam bir hijyen sağlamak için arada bir detaylı ve derinlemesine bir mutfak temizliği yapmak gerekir. Aşağıda bu konuyla ilgili bilgiler ve pratik mutfak temizleme tüyoları bulabilirsiniz.
Mutfağı temizlemeye başlamadan önce bulaşıkları yıkamanız veya makineye dizmeniz iyi olur. Tezgahın ve masanın üstü boş olursa daha rahat çalışırsınız. Ayrıca dolaplardan çıkaracağınız eşyaları koyacak boş ve temiz bir alan oluşmuş olur.
Mutfak dolapları kapaklı olsa da zaman içinde içlerinde tozlar birikir. Belli aralıklarla bu dolapları boşaltmalı ve içlerini silip yeniden yerleştirmelisiniz. Dolaplarda fazla kullanılmayan yemek takımları ve eşyalar varsa onları soğuk suda şöyle bir yıkayıp kurulamanız da iyi olur.
Ahşap mutfak dolaplarının kapaklarındaki ve kulplarının kenarlarındaki kirlerden şikayetçiyseniz şu basit ama etkili formülü deneyin: 2 kaşık karbonatla 1 kaşık sıvıyağı karıştırıp macun kıvamına getirin. Bu macunu temizlemek istediğiniz yerler sürün, sonra da diş fırçası veya süngerle ovalayın. Son olarak nemli bezle silin.
Ahşap dolaplar nemli kalırlarsa şişebilirler. Bu yüzden uygun bir temizlik malzemesiyle silip duru duyla duruladıktan sonra kuru bezle iyice kurulamayı ihmal etmeyin.
Lake mutfak dolaplarının temizlenmesi kolaydır, sadece suyla silip kurulamanız bile yeterli olur. Temizlik malzemesi kullanmak isterseniz Camsil türü bir maddeyi sulandırarak kullanabilirsiniz. Bulaşık deterjanı, krem temizleyici, yağ çözücü vb. deterjanlar kullanmayın; dolabın yüzeyinin bozulmasına yol açarsınız.
Bulaşıklığın alt kısmında bulunan, içine suların aktığı kısmı arada bir çamaşır suyu, deterjan, sirke veya sabunla yıkayıp durulayın. Aksi takdirde, sürekli suyla temas halinde olduğundan, kısa zamanda küflenecek, yosun tutacak veya paslanacaktır.
Çöp kovanızı da arada bir temizlemelisiniz. Bunun için içine herhangi bir temizlik malzemesi koyup üstüne de sıcak su koyun ve bir süre öyle bırakın. Sonra da durulayıp kurulayın.
Buzdolabında buzlanma varsa temizlemeden önce buzları eritmelisiniz. Sonra dolabı sileceğiniz bezi deterjanla yıkayın ve hafif deterjanlı bırakın. Dolabı önce bu bezle, sonra da deterjansız bezle silin. Rafların ve bölmelerin parlamalarını istiyorsanız sirkeli su kullanabilirsiniz. Sirke ayrıca yemek kokularını alır ve dolapta bakteri oluşmasını önler. Kapı koluyla çevresindeki kirleri çıkarmak için sirkeli – karbonatlı bez kullanabilirsiniz. Şunu da ekleyelim; buzdolabı temizliği serin havalarda veya günün serin saatlerinde yapılırsa daha iyi olur.
Bir önceki yazımız olan Yabancı Dil Bilen Bakıcı mı Arıyorsunuz? başlıklı makalemizde ingilizce bilen bakıcı, yabancı dil bilen bakıcı ve yabancı dil bilen çocuk bakıcısı hakkında bilgiler verilmektedir.